42 milliós bírságot kapott a Takarékbank, amiért nem jelentett pénzmosásgyanús eseteket a NAV-nak

2022. november 9. – 10:47

Másolás

Vágólapra másolva

42 milliós bírságot kapott a Takarékbank, amiért egyáltalán nem vagy csak késve jelentett pénzmosásgyanús ügyleteket a hatóságok felé, írja szerdai közleményében a Magyar Nemzeti Bank (MNB). A 2018 július 1-én indult vizsgálatban azt ellenőrizték, hogy a bank mit tesz a pénzmosás és a terrorizmusfinanszírozás megelőzése érdekében.

A vizsgálat azt is feltárta, hogy a Takarékbank több esetben sem tett ismételt bejelentést, és a szűrőrendszerét sem működtette megfelelően. A legsúlyosabb hiányosságokat a jogszabályban előírt egyes kötelező szűrési esetek alkalmazása, továbbá a szűrési riasztások határidőben történő feldolgozása terén találták. A bank belső eljárásrendje sem felelt meg teljesen az előírt követelményeknek.

Az MNB kiemeli, hogy a pénzügyi intézmények egyik legfontosabb kötelezettsége, hogy:

„a pénzmosásra, terrorizmus finanszírozására, illetve bármilyen eszköz ilyen jellegű, büntetendő cselekményből való származásra utaló adat, tény, körülmény felmerülése esetén haladéktalanul bejelentést tegyenek a nemzeti adóhatóságon (NAV) belül működő pénzügyi információs egység felé.”

Az MNB szerint a bejelentés elmulasztása veszélyezteti a pénzmosással vagy terrorizmusfinanszírozással szembeni fellépést. A Takarékbanknak év végéig, illetve jövő márciusig kell kijavítania a feltárt hiányosságokat, ezenkívül belső vizsgálatot kell lefolytatnia.

A bírságösszegek meghatározásakor az MNB súlyosbító körülményként értékelte a bank piaci részesedését és az ismétlődő hiányosságokat. Enyhítő körülményként értékelték viszont a Takarékbank együttműködő magatartását és azt, hogy a bank már a vizsgálat során intézkedéseket hozott a jogsértések kiküszöbölésére.

A Takarékbank 2023 márciusától a formálódó Magyar Bankholding részeként működik tovább, ami a Budapest Bank, az MKB Bank és a Takarékbank egyesüléséből jön létre.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!