Elemző: A feldolgozatlan élelmiszerek 40%-os áremelkedése további áremelési kört gerjeszt

2022. november 5. – 10:11

Másolás

Vágólapra másolva

A feldolgozatlan élelmiszerek ársokkja a következő hónapokban átgyűrűzik, átcsorog a feldolgozott élelmiszerárak áraiba – mondta Madár István, a Portfolio vezető makroelemzője a Portfolio.hu Checklist című podcastjában, amiben az infláció problémáiról volt szó.

Elhangzott, hogy Magyarországon lehet a legnagyobb probléma az inflációval az egész Európai Unióban. Sehol nem drágultak olyan tempóban a feldolgozatlan élelmiszerek egy év alatt, mint hazánkban: az áremelkedés mértéke 40,4 százalék volt. Az uniós országok közül csak kettőben volt 30 százalék fölött ez az adat, a többiben alatta volt, az uniós átlag pedig mindössze 16 százalék.

Madár István szerint ha egy ilyen erős ársokk éri élelmiszeroldalról a gazdaságot, akkor a feldolgozatlan élelmiszer magas árai óhatatlanul átgyűrűznek, átcsorognak a feldolgozott élelmiszerárak áraiba, ahol még nem számít kiugróan magasnak a magyar infláció. A következő hónapokban azonban látni fogunk ebben a szektorban is egy drágulási kört még, ahogy az MNB is utalt rá.

Az elemző elmondta, hogy csak jövő héten jön ki az októberi inflációs adat, de az Eurostat szeptemberi adatainak részletes vizsgálatából sok mindenre lehet következtetni.

Az adatsor szerint csak a három balti ország előzte meg Magyarországot az inflációs rangsorban (az uniós országokban), csak ebben a négy országban haladja meg a 20 százalékot az éves pénzromlás. Nagy különbség viszont, hogy a balti országokban sokkal kisebb arányban támogatja az állam az üzemanyagárat és a háztartási energiaárat, mint nálunk.

Arra a kérdésre, miért állunk ilyen rosszul az inflációval, a szakértő két fő okot említett:

  • sokat gyengült a forint, ez az import termékek árába gyorsan átgyűrűzik;
  • az év elején nagyon erős jövedelemkiáramlás volt (választási szempontokból megjelent a nyugdíjprémium, 20 százalékos minimálbéremelés volt, stb.), megnőtt a háztartások vásárlóereje. Azaz volt kereslet a költségsokk idején is, a kereskedők is bátrabban emeltek árat.
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!