Népszava: Magyarország 155 milliárd forintot fizethetett augusztusban az orosz gázért

2022. november 3. – 09:53

Másolás

Vágólapra másolva

A Népszava számításai szerint Magyarország augusztusban mintegy 155 milliárd forintot fizethetett a Gazprom orosz állami energiacégnek a földgázért. Mivel nyilvános adat nincs arról, hogy a kedvezményes áron Magyarországra érkező orosz gáz pontosan mi alapján érkezik kedvezményesen, így a gazdasági szakemberek csak számításokkal próbálhatják ezt megbecsülni.

A Népszava a Központi Statisztikai Hivatal havonta frissített adatbázisa alapján február eleje óta közöl becsléseket arról, hogy az állami MVM Zrt. mennyit fizethet az orosz gázért. Most azt írják, az adatokból az rajzolódik ki, hogy az orosz gáztarifa augusztusig bizonyosan a hollandiai gáztőzsde (TTF) két hónappal korábbi, irányadó árain alapul.

Eszerint augusztusban Magyarország ezer köbméterenként átlagosan 1179 eurót fizethetett az oroszoknak, ami 12 százalékkal haladhatja meg a két hónappal korábbi, vagyis júniusi, irányadónak tekinthető tőzsdei árszintet.

A Népszava megjegyzi, hogy a két hónapos elcsúsztatás révén az orosz gáztarifa négy hónapra előre jól becsülhető, ezért a szeptember és december közötti időszakra meglehetősen magas ár rajzolódik ki. Augusztusban az ezer köbméterenkénti tőzsdei átlagár minden korábbi szintet messze túlszárnyalva, 2305 euróra ugrott, ezért bizonyosan sok százmilliárd forintot kell majd Oroszországnak fizetni a gázért.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!