Tovább emelte az alapkamatot a Fed, az infláció letörése recesszió nélkül egyre valószínűtlenebb

2022. november 2. – 22:01

Másolás

Vágólapra másolva

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed a várakozásoknak megfelelően újabb 75 bázisponttal 3,25 százalékról 4,00 százalékra emelte szerdán az irányadó kamatot a 40 éves rekordokat döntögető infláció elleni küzdelem jegyében, írja az MTI.

A szövetségi alapok számára pedig célnak a 3,75 és 4 százalék közötti tartományt jelölte meg annak érdekében, hogy maximalizálni tudják a foglalkoztatottak számát, és hogy az infláció 2 százalék legyen hosszú távon.

Az irányadó kamat folyamatos emelését egy olyan monetáris politika szolgálatába állítják, amely kellőképpen szigorú a tartós 2 százalékos inflációhoz való visszatéréshez – közölte a Fed. Valószínűleg a további kamatemelések kisebb mértékűek lesznek, mint a mostani – tették hozzá.

A Portfolio cikke szerint a közleményben utalást tettek rá, hogy a kamatemelés mértéke ugyan lassulhat a következő üléseken, de a kamatemelések leállítása szóba sem került, még nagyon-nagyon messze van a folyamat vége.

Jerome Powell Fed-elnök szerint az infláció letörése recesszió nélkül egyre valószínűtlenebb.

Elmondta, hogy a Fed szeretné, ha alacsony lenne a munkanélküliség és nőnének a bérek, de csak olyan mértékben, ami összhangban van a jegybank 2%-os inflációs céljával.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!