Portfolio: 157 milliárdot kap az MVM a rezsicsökkentés fenntartására

2022. október 27. – 19:07

Másolás

Vágólapra másolva

Még a szerda éjszaka megjelent Magyar Közlönyből szúrta ki a Portfolio.hu azt a rendeletet, amely szerint 169 milliárd forintnyi kiadást hagyott jóvá a kormány a Rezsivédelmi Alapból. Ebből a pénzből 157,5 milliárd forintot a „rezsivédelmi szolgáltatás ellentételezéseként” a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) kap meg. A lap információi szerint ez a 157,5 milliárd forint konkrétan az MVM-hez kerül a napokban, hogy ezzel segítse a kormány a rezsicsökkentés jelenlegi szabályainak fenntartását a cégen keresztül.

Hogy ez valóban így van-e, és ha igen, mikor és milyen jogcímen érkezik ez a pénz az állami tulajdonú MVM-hez, illetve hogy a vállalat ez év szeptember 30-ig mennyi veszteséget szenvedett el a magas energiaárak miatt, arról a Telex írásban kérdezte a minisztériumot. Ha kapunk választ, azzal frissítjük a cikket.

A gazdasági lap úgy tudja: „a rezsivédelmi szolgáltatás mint nyáron létrehozott jogi kategória ellentételezése érdekében” kerül ez a pénz az MVM-hez. Hozzáteszik, hogy ezzel a megoldással „már nem tőkeágon, hanem cash-flow ágon tudja az állam finanszírozni a rezsicsökkentéshez kapcsolódó pénzügyi terheket az MVM-nél, ami így a cég hitelminősítésének stabilan tartását is elősegíti.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!