Teljesen átalakította a lakáshitelezését az OTP, már csak végig fix kamaton ad kölcsönt

2022. október 26. – 14:43

Másolás

Vágólapra másolva

Szerdai hatállyal megszüntette 5 és 10 éves kamatperiódusú, piaci alapú jelzálogkölcsöneit az OTP, a banktól már csak végig fix kamatozással lehet nála piaci lakáshitelt felvenni – hívja fel a figyelmet a Bank360.hu. Megjegyzik: a piacvezető lépését más bank is követheti, mivel a magas kamatok miatt ezek a konstrukciók váltak a legolcsóbbá.

A változások október 26-án, azaz szerdán léptek hatályba, vagyis a keddig beadott hitelkérelmeket még nem érintik. A módosítás a piaci kamatozású, lakáscélú és a szabad felhasználású jelzálogkölcsönök mellett a kamattámogatott lakáshiteleket is érinti.

A Bank360 megjegyzi: a szárnyaló kamatok miatt mostanra a végig fix kamatú lakáshitelek a legolcsóbbak a piacon, mivel a 10, de különösen az 5 éves kamatperiódusú kölcsönök induló kamatát a jelenlegi magas kamatok jobban megemelték.

Az alacsony kamatok időszakában ez éppen fordítva volt: aki nagyobb biztonságot akart, és ezért végig fix kamatú kölcsönt választott, annak ezért magasabb törlesztőrészletet kellett vállalnia. Míg az 5 vagy 10 éves periódusúaknak a kamatok várt mérséklődésével később csökkenhet a költsége, a legtöbben már az intézkedés előtt is a biztos, végig fix és induló törlesztőrészletében alacsonyabb konstrukciókat keresték.

Az ötéves kamatperiódusú hitelek közül csak két, állami kamattámogatással kínált jelzáloghitel maradt meg az OTP-nél: a csok mellé igényelhető Otthonteremtési Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel, illetve a jelenlegi szabályok szerint már csak december 31-ig élő otthonfelújítási támogatás előfinanszírozásához igénybe vehető lakásfelújítási kölcsönre.

Az ötéves kamatperiódus előbbinél arra az esetre vonatkozik, ha a hitelt felvevők nem teljesítik a csok feltételeit, ekkor ugyanis ez a kölcsön is piaci kamatozásúvá válik. Utóbbi is csak akkor változik 5 éves periódusú, piaci kamatozású kölcsönné, ha az igénylő nem teljesíti a támogatás feltételeit.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!