Jelenleg több cseppfolyósított földgáz érkezik Amerikából hajón, mint amennyit Európa képes kezelni

2022. október 25. – 10:28

Másolás

Vágólapra másolva

Az orosz földgázcsökkentés miatt az Egyesült Államok több cseppfolyósított földgázt (LNG) exportál Európába, mint amennyit az európai infrastruktúra képes kezelni – írja a CNBC.

A tengeri hajóforgalmat figyelő MarineTraffic.com adatai szerint legalább hatvan LNG-tanker horgonyoz Európa kikötőinél, és arra várnak, hogy kirakodhassák a cseppfolyósított földgázt. Ezek a hajók jelenleg úszó LNG-tárolónak minősülnek, mivel az európai infrastruktúra nem képes kezelni a megnövekedett LNG-szállítmányokat. A helyzet hatással van a földgáz árára és a fuvardíjakra is – írja a Portfolio.

„Az LNG-tankerek hulláma túlterhelte az európai újragázosítási létesítmények képességét. Ezek a késések elhalasztják a tartályhajók visszatérését az Egyesült Államokba, hogy felvegyék a következő rakományt, és ennek következtében a földgázkészletek a piac által vártnál nagyobb mértékben emelkednek” – mondta Andrew Lipow, a Lipow Oil Associates elnöke.

Az alapvető probléma az európai újragázosítási kapacitás hiánya, amely az újragázosító üzemek és az újragázosító létesítményekkel rendelkező országokat összekötő csővezetékek hiányából adódik. „Az európai gáztárolás tovább növekszik, és jelenleg meghaladja a 93 százalékot” – mondta Jacques Rousseau, a ClearView Energy Partners LLC. globális olaj- és gázipari vállalat ügyvezetője.

Rousseau szerint az úszó tárolás növekedése – mivel a kapacitás világszerte történő mozgatásához szükséges hajók hosszabb ideig le vannak kötve – hozzájárult ahhoz, hogy az LNG-tartályhajók árai évről évre megközelítőleg megduplázódtak.

Az európai gázárak augusztus végén megawattóránként 340 euró (332,6 dollár) fölé szöktek, de ezen a héten először 100 dollár alá csökkentek.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!