A kormány átalakítja az állami hátterű tőkealapok rendszerét

2022. október 24. – 12:22

Másolás

Vágólapra másolva

Egységes és központosított rendszert alakít ki a kormány az állami hátterű tőkealapok eredményesebb működése érdekében – áll Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter hétfői közleményében.

„A kormány áttekintette az állami hátterű tőkealapok jelenlegi működését, és annak átalakításáról döntött. Cél, hogy mind a 65 állami hátterű tőkealap érdemben járuljon hozzá a magyar gazdaság és versenyképesség növekedéséhez, a vállalkozások fejlesztéséhez. Jelenleg mintegy 1000 milliárd forintnyi eddig még ki nem helyezett forrás áll rendelkezésre” – áll a közleményben.

Ezért a gazdaságfejlesztési miniszter irányítása alatt 2023. január 1-től egy központosított rendszert alakítanak ki. A tőkealap-intézményrendszer élén felállításra kerül a Nemzeti Tőkeholding Zrt., és ebbe az új struktúrába tagozódik be valamennyi, a Magyar Fejlesztési Bank Zrt.-hez és a Magyar Export-Import Zrt.-hez kapcsolódó állami hátterű tőkealap, a jövőben pedig kizárólag a Nemzeti Tőkeholdingon keresztül állítható fel új állami hátterű tőkealap.

„Az új struktúra révén egy központilag irányított, hatékony állami hátterű finanszírozási rendszer jön létre a Hitel – Tőke – Garancia hármasával, hozzájárulva ezzel a kormány nemzetgazdasági céljainak eléréséhez. A kormány az új intézményrendszertől elvárja a finanszírozási források optimális allokációjának elősegítését és felgyorsítását, a vállalkozásbarát működés és a területi szempontok kiemelt figyelembevételét” – írják.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!