A magyarok fele nem keres többet, mint egy betanított munkás

2022. október 19. – 06:26

Másolás

Vágólapra másolva

Júliusban a nettó kereset mediánértéke 279 400 forint volt Magyarországon, ami bár 16,6 százalékos növekedést jelentett az egy évvel korábbihoz képest, annak nagy részét elvitte az akkor még 13,7 százalékos, mára 20 százalék fölé gyorsult infláció. Ez a bérek mediánértéke azt jelenti, hogy ugyanannyian kerestek ennél többet, mint ennél kevesebbet – vagyis hétköznapi értelemben sokkal jobban mutatja az „átlagos közepet”, mint a számtani átlag, amely jóval nagyobb érték ennél, júliusban például nettó 332 500 forint volt.

A G7.hu összeállítása szerint ez a 279 400 forint alapesetben 400 ezer forintos bruttónak feleltethető meg (kedvezmények nélkül). Ami az álláshirdetések böngészgetése alapján gyárakban két műszakban dolgozó, betanított munkás jellemző bére. Vagyis az összes magyarországi munkavállaló fele legfeljebb annyit keres, mint amennyit egy akár már nyolc általános iskolai végzettséggel is betölthető állásra felvett szakképzetlen munkás visz haza.

Ez azért probléma, jegyzi meg a lap, mert azt jelzi, hogy a medián értékét a náluk képzettebb munkavállalók nem mozdítják el felfelé: vagy nincsenek sokan, vagy nem keresnek jobban. Példaként említik erre a pedagógusok béreit: „a tanárkirúgások körüli tiltakozásban nyilvánosságra hozott fizetési adatok ehhez is jó adalékok, hiszen mutatják, hogy sok esetben egy tapasztalt tanár fizetése sem éri el a mediánt, azaz tele lehetünk ehhez hasonló képzettebb munkavállalókkal, akik a havi 279 ezer forintos határvonaltól lejjebb helyezkednek el a skálán” – írja a lap.

Hogy mennyire nem versenyképesek a magyar fizetések a nyugat-európaiakkal – főleg ami a szakmával rendelkezőket, a jól képzetteket illeti –, arról még árulkodóbbak a G7-nek azok az adatai, amikor euróban nézik meg a magyar béreket. Nyár közepén a magyar mediánbér értéke az év eleji 730-740 eurós szintről már 700 euró alá esett. Vagyis, ezt már mi tesszük hozzá, a magyar munkavállalók fele alig több mint felét kapja annak a pénznek, mint ami Ausztriában a minimálbére lenne (1200 euró).

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!