Van olyan kerület, ahol már 3 millió forint egy új lakás átlagos négyzetméterára

2022. október 15. – 07:38

Másolás

Vágólapra másolva

A harmadik negyedév végig több mint százezer ingatlan cserélt gazdát Magyarországon, ezen belül szeptemberben 9200 adás-vétel volt. A szeptemberi adat 6 százalékkal kisebb az augusztusinál – írja az MTI a Duna House adatai alapján. Az ingatlanközvetítő cég év végig 120-130 ezer tranzakcióra számít, ami jelentős, 15-20 százalékos visszaesés a tavalyihoz képest, amikor 152 ezer ingatlant adtak el.

A társaság adatai szerint idén már csak első negyedév volt erős, hogy az MTI-t idézzük: „a kissé gyengébb második negyedév után az ingatlanpiacon korrekció történt, az eladók és a vevők kivárnak, ami hatással lehet az év utolsó negyedévében az árakra és a forgalomra is”. A hirdetési árak azonban egyelőre még nem csökkentek lényegesen, inkább a vevők alkupozíciója erősödött.

Bár kevesebb a tranzakció, egyre több a befektetői célú lakásvásárlás. A főváros belső kerületeiben nőtt a kislakások és a kiadásra alkalmas, 40-60 négyzetméteres ingatlanok iránti érdeklődés, miközben a kerületek népszerűségi listáján a korábbi favorit Zugló, a tizenegyedik helyre szorult vissza.

Változott a forgalom szerkezete, az adás-vételek nagyságrendje is. Míg tavaly főként a 20-30 millió forintos pesti ingatlanok cseréltek tulajdonost, idén áthelyeződött a hangsúly a 70 millió forint felettiekre. Az áremelkedés egyébként is általános: a budai paneleknél 29 százalékkal, a pesti oldalon pedig 30 százalékkal emelkedtek az átlagos négyzetméterárak a tavalyi harmadik negyedévéhez képest.

A vidéki paneleknél szintén folytatódott az átlagos négyzetméterárak emelkedése, az átlagos lakásár a tranzakciók több mint ötödében duplájára nőtt az előző év azonos időszakához képest Kelet-Magyarországon. A Pest megyei eladásokban az 50 millió forint fölötti ingatlanok domináltak.

A Duna House adatai alapján a panellakások kelnek el a leghamarabb, míg Nyugat-Magyarországon és Budán a használt téglaépítésűek nehezebben találtak új tulajdonost.

Csökkent az értékesítési idő az új építésű ingatlanok piacán is, a harmadik negyedévben meghirdetett lakások száma alig haladta meg a 20 ezret. A legnagyobb kínálatból a XIII., a IX. és a XI. kerületben választhatnak az érdeklődők. Az átlagos négyzetméterár a fővárosi új lakások esetében 1,2 millió forint, a legmagasabb árú kerület a budai I. kerület, ahol az új építésű ingatlanok átlagos négyzetméterára megközelítette a 3 millió forintot.

A becslések alapján 2022 szeptemberében 82 milliárd forintnyi jelzáloghitelt helyeztek ki a bankok, így az ilyen hitelállomány 264 milliárd forintra nőtt. A hiteligénylők a legnagyobb arányban 20 éves futamidő mellett, a változó kamatkörnyezetben kiszámíthatóbb, minimum 10 évre fixált kamatozású konstrukciók mellett döntenek, de emelkedett a 30 éves kifutású szerződések száma is, írja az MTI.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!