250 millió eurós kínai hitellehetőség felé fordult az MVM-csoport

2022. október 14. – 15:38

Másolás

Vágólapra másolva

Vállalatfinanszírozási hitelkeret-szerződést kötött a Bécsben elérhető kínai ICBC Ausztriával az MVM-csoport, írja az MTI. A szerződés 250 millió euróról (kb. 104 milliárd forintról) szól, és „általános vállalatfinanszírozás célú, közép-lejáratú hitelkeret-szerződés”, ezzel az MVM-csoport újabb lépést tett pénzügyi stabilitásának fenntartásáért – közölte a társaság az MTI-vel pénteken.

A közleményben hangsúlyozták: a jelenlegi energiaválságban az európai és a világpiac kiszámíthatatlansága és szélsőséges kilengése ellenére az MVM-csoport a pénzügyi stabilitásának fenntartásán keresztül a finanszírozás szempontjából széles körű biztonsági háló kiépítésével továbbra is mindent megtesz az ellátásbiztonság garantálásáért, ezért kötötték meg a hitelkeret-szerződést.

Az ICBC-ről azt írják, hogy eszközállománya és piaci tőkeértéke alapján Kína és egyben a világ legnagyobb pénzintézete, amely kiemelkedő kompetenciákkal rendelkezik mind az ipari és a kereskedelmi szektorban.

A közlemény szerint a felek további üzleti lehetőségekről is tárgyalnak, amelyekkel tovább tudják együttműködésüket erősíteni, illetve bővíteni közép- és hosszú távon.

Valóban nem áll túl jól a rezsiügyekben vastagon érintett MVM: szeptember végén jelent meg az MVM Energetika Zrt. első féléves jelentése a Budapesti Értéktőzsde honlapján, és ebből az látszik, hogy a cég forgalma 1082,3 milliárd forintról, 2429,4 milliárd forintra nőtt a bázisidőszakhoz képest (az első félévben még nem volt rezsinövelés, de a magasabb árat sok intézményi fogyasztó esetében érvényesíteni tudta a cég), de valóban a jövedelmezőség romlott, az adózott eredmény 28,3 milliárd forintról mínusz 81,1 milliárd forintra változott. Bővebben itt írtunk arról, hogy veszteséges lett a vállalat.

Az MVM-csoport Magyarország villamosenergia-termelésének 70 százalékát biztosítja, közel 50 százalékos a piaci részesedése az ipari fogyasztók gázellátásában, a lakossági villamosenergia- és földgázellátás 100 százalékát biztosítja az egyetemes szolgáltatón keresztül. Lakossági és vállalati ügyfeleinek száma meghaladja a 10 milliót. Az MVM megújuló energiákkal is foglalkozik, október ötödikén, Szegeden például azt jelentették be, hogy az MVM-csoport megújuló energiatermeléssel foglalkozó tagvállalata, az MVM Zöld Generáció Kft. egy 24 megawatt beépített teljesítményű fotovoltaikus erőművet, vagyis napelemparkot épít Szegeden.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!