A gázszerződés nélkül maradók két hónapra mentőövet kapnak

2022. október 14. – 22:36

Másolás

Vágólapra másolva

A kormány döntése szerint novemberben és decemberben átmeneti földgázellátásra jogosultak azok a felhasználók, akik nem tudtak földgázszerződést kötni. A pénteki Magyar Közlönyben található rendelet az egyetemes szolgáltatásra nem jogosult felhasználókra vonatkozik, azaz a lakosságon és a mikrovállalkozásokon kívül mindenkire.

Akik átmeneti földgázellátást szeretnének, azoknak október 18-ig kell elektronikus felületen nyilatkozniuk. Aki a nyilatkozatot időben beküldte, annál a szolgáltatást nem lehet felfüggeszteni földgáz-kereskedelmi szerződés vagy rendszerhasználati szerződés hiánya miatt.

A közlönyben egy másik gázzal kapcsolatos rendelet is megjelent, ebben az egyházaknak és szervezeteiknek adnak kedvezményeket. Az egy felhasználási helyen található egy vagy több lakóépület, lakás, plébánia, parókia, rendház akkor is a háztartásokra vonatkozó szabályok szerint vásárolhat földgázt, ha az épület nem kizárólag egyházi személyek életvitelszerű lakhatására szolgál.

A Hvg.hu értelmezése szerint az egyházak a lakosságnak meghatározott mennyiségig a kedvezményes árat fizetik „a felhasználási hely lakás rendeltetési egységei számának szorzata alapján” kiszámítva, afölött pedig a csökkentett piaci árat.

A kormány még a szerzetesek és apácák olyan rendházaira is gondolt, amelyekben nincsenek önálló lakások, ott a létszám alapján számolják ki a kedvezményes mennyiséget.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!