Egyre több háziállat kerül utcára itthon a válság hozta anyagi gondok miatt

2022. október 13. – 09:10

Másolás

Vágólapra másolva

Állatmenhelyekkel és állatmentőkkel beszélt a Népszava, a beszélgetésekből pedig az rajzolódott ki, hogy a válság miatt egyre többen vállnak meg házi kedvenceiktől, a menhelyek országos telítettsége 400%.

„Az elmúlt három hónapban tömegesen dobják ki állataikat az emberek a rosszabbodó anyagi és élethelyzetre hivatkozva. A menhelyek telítettsége országosan 400 százalék”

-fogalmazott a Magyar Állatvédők Országos Szervezetének elnöke, Illés-Tóth Anna a lapnak. Hasonló meglátással találkozott emellett a lap a csongrádi Új Esély Állatvédő és Állatmentő Alapítványnál és a hódmezővásárhelyi Igéző Állatvédő Egyesületnél is: itt is azt látták, hogy egyre több az utcára kerülő kutya, rengetegen anyagi okok miatt nem tudják tovább tartani a kutyájukat.

A KSH adatai szerint az élelmiszerek és energiaárak mellett az állateledelek ára is megemelkedett a válságban, egy év leforgása alatt 30-35%-kal nőtt.

„Összességében rossz irányba haladunk. Tárgyaknak tekintették eddig is az állatokat, és ez ma csak fokozódik. Semmi hatása a szigorúbb állatvédelmi törvénynek”

-fogalmazott Bodrogi Jolán az Igéző Állatvédő Egyesülettől. Az állatmenhelyek elnökei emellett úgy látják, nemcsak a rossz irány a probléma itthon, hanem a csökkenő örökbefogadási kedv is: emellett az állatvédők által ismertetett tendenciák alapján az emberek nem szívesen választanak fekete színű kutyát, költözéskor gond nélkül otthagyják az állatot, az elhunyt rokon után pedig „az örökölt ház kell, de a kutya nem”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!