841 forint/liter: történelmi csúcson péntektől a dízelár

2022. október 12. – 12:12

Másolás

Vágólapra másolva

Pénteken a benzin beszerzési ára bruttó 10 forinttal változik, míg a gázolaj ára 20 forinttal emelkedik. Várhatóan ezek az emelések a piaci árak tekintetében is érvényesítésre kerülnek – írja a Holtankoljak.hu. A szerdai literenként 45 forint után tehát literenként további 20 forintot drágul a dízel pénteken. Ez azt jelenti, hogy a gázolaj literenként 841 forintba fog kerülni azoknak, akik nem jogosultak ársapkás, literenként 480 forintos üzemanyagra.

A 841 forintos szint történelmi csúcsot jelent, az eddigi rekord 832,9 forint volt, azt júniusban érte el az olajár. Akkor azonban még sokkal többen tankolhattak az államilag megszabott 480 forintos áron, így a mostani rekord a szállítmányozásban, a vállalkozásoknak sokkal fájóbb lehet.

A dízel a pénteken életbe lépő változással egy hét alatt 65 forintot drágul, ami 8,4 százalékos áremelkedést jelent. Az egy évvel korábbival összevetett áremelkedés csaknem 70 százalékos, hiszen tavaly októberben 493 forint volt a dízel literenkénti ára.

A benzin literenkénti piaci ára pénteken újabb 10 forintot nő, így 705 forintra emelkedik. Ez nagyjából másfélszerese a tavaly októberi 480 forint körüli árnak. A KSH legfrissebb inflációs jelentése szerint a járműüzemanyagok ára szeptemberben 5,8 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!