Az uniós pénzek egyösszegű kifizetését javasolja a Fidesz EP-delegációja

2022. október 11. – 13:43

Másolás

Vágólapra másolva

Módosító javaslatokat adott be az Európai Parlamenthez a Fidesz delegációja azért, hogy az orosz–ukrán háború és „az elhibázott uniós szankciók miatt kialakult válságra tekintettel valamennyi tagállam azonnal, mindenféle bürokratikus és politikai feltételek nélkül jusson hozzá minden uniós forráshoz” – írja az Eurológus a párt közleménye alapján. Az Európai Parlament Költségvetési Bizottsága hétfőn este szavazott a 2023-as uniós költségvetés parlamenti javaslatáról, a vitában Deli Andor szólalt fel a Fidesz képviseletében.

A Költségvetési Bizottság elfogadta a Fidesz EP-képviselőinek azt a kezdeményezését, hogy 2023-ban 10 millió euróval több pénzt kapjanak a fiatal gazdálkodók, és az Előcsatlakozási Támogatási Eszköz (IPA) forrásait 45 millió euró kötelezettségvállalással és 22,5 millió euró kifizetéssel emelnék.

A 2023-as uniós költségvetést az EP saját olvasatában 1,7 milliárd euró kötelezettségvállalással és 1,4 milliárd euró kifizetési előirányzattal emelné az Európai Bizottság eredeti javaslatához képest. Az Európai Bizottság eredeti javaslata: 185,5 milliárd euró kötelezettségvállalás, 166,2 milliárd euró kifizetés.

Ahogy arról beszámoltunk, a hétfői Magyar Közlönyben megjelent négy törvény és két kormányrendelet azok közül a jogszabályok közül, amelyeket a kormány azért vállalt, hogy hozzáférhessen az országnak járó uniós forrásokhoz. Az Európai Bizottság 3000 milliárd forintnyi összeget vonna el Magyarországtól az uniós pénzek felhasználása körüli visszaélések miatt, azonban még szeptemberben két hónap haladékot adott arra, hogy a kormány megtegye a Bizottságnak korábban beígért korrupcióellenes intézkedéseket.

Az Orbán-kormány tizenhét ígéretet tett, az ezek megvalósítását szolgáló törvényeket pedig már szeptemberben tárgyalni kezdték, és október 4-én meg is szavazták azokat, ezzel eleget téve a brüsszeli korrupcióellenes kéréseknek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!