15 százalékos extra adót vetett ki a kormány a fel nem használt SZÉP-kártya pénzekre

2022. október 10. – 10:21

Másolás

Vágólapra másolva

Néhány nappal ezelőtt jelent meg a Magyar Közlönyben az a kormányrendelet, amely szerint május 31-ig kell elkölteni a Széchenyi Pihenő Kártyára utalt juttatásokat, amelyek 2022. október 15-ig ideérkeznek – írja a Napi.hu. Aki nem használja fel az összeget, 15 százalék külön díjat vonnak le belőle. Az új szabály szerinti díj mértéke a fel nem használt összeg 15 százaléka, de legalább 100 forint. Mindez pedig addig folytatható, amíg akár egyetlen fillér egyenleg is marad. A kormány indoklása szerint a turizmus- és vendéglátási szektor támogatása az intézkedés célja. Az eddigi szabályok szerint két évig lehetett felhasználni az összegeket külön díj megfizetése nélkül.

Az Énpénzem.hu a legutóbbi KSH-jelentés alapján azt írta, hogy brutálisan bezuhant a belföldi turizmus, ezért a kártyán ragadt összegekkel próbálják életben tartani az ágazatot.

A KSH legfrissebb számaiból kiderült, hogy bár tavalyhoz képest közel 8 százalékkal több vendég 3,1 százalékkal több vendégéjszakát töltött el a kereskedelmi szálláshelyeken idén augusztusban, mint egy évvel ezelőtt, de a belföldi vendégek 14 százalékkal kevesebben voltak, ha pedig az első 8 hónapot nézzük, akkor augusztus végéig hiába nőtt tavalyhoz képest mind a belföldi, mind a külföldi turisták száma, a 8 hónap alatt eltöltött 18,5 millió vendégéjszaka 17 százalékkal kevesebb, mint a járvány előtti utolsó „békeévben”, 2019-ben.

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének tiszteletbeli elnöke, Flesch Tamás néhány hete azt mondta, hogy nagyobb a baj, mint a Covid idején volt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!