Norvégia állítólag kisegítené Ausztriát gázzal, de vinné cserébe az OMV többségét

2022. október 8. – 15:04

frissítve

Norvégia állítólag kisegítené Ausztriát gázzal, de vinné cserébe az OMV többségét
Norvégia előnyt kovácsolhat a gázhelyzetből Fotó Carina Johansen / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Norvégia nem fél kihasználni a magas földgázárakból származó előnyös helyzetét, igaz, ha valóban megfelelnek a valóságnak az osztrák sajtóban megjelent találgatások, akkor a gáznagyhatalom alighanem veszélyes játékot űz. Aki ugyanis nagyon túlfeszíti a húrt, amikor az üzleti partnerei nehéz helyzetben vannak, aligha marad megbízható szállítási partner.

A különös norvég-osztrák ügylet esélyeiről a Cyber Threat Report iparági portál számolt be. Mint a lap a Kurier osztrák lap értesülésére hivatkozva írja, Norvégia hajlandó lenne annyi gázt szállítani Ausztriának, hogy az teljesen függetlenedhessen Oroszországtól, mint földgázszállítótól. Állítólag évi 75 TWh gáz szállításáról lenne szó, ami a 90 TWh-s éves osztrák földgáz felhasználásnak több mint 80 százaléka.

Ám a norvég ajánlat csak akkor áll – írja a lap, ha ugyanez a norvég konzorcium megszerezheti az OMV részvényeinek legalább 51 százalékát! Az OMV hivatalos felületén nem találtunk a felvetésről semmit.

Mindenesetre az OMV-nek jelenleg két fő részvényese van:

  • az Österreichische Beteiligungs AG (ÖBAG osztrák állami vagyonkezelő) 31,5 százalékkal
  • és a Mubadala Petroleim and Petrolchemicals Holding Company LLC (Abu Dhabi) 24,9 százalékkal.

A két részvényes egy szindikátusi szerződés alapján együtt irányítja az OMV-t. A fennmaradó 43,1 százalék részben intézményi befektetők, részben pedig egyéb részvényesek kezében van.

Az osztrák sajtó értesülései szerint az arab MPPH kész lenne tárgyalni a részesedés eladásáról, ugyanakkor az egész ügylet eléggé meglepő lenne, hiszen eddig Norvégia azt kommunikálta, hogy nem tudja növelni a szállítását.

A hazai portál emlékeztet rá, hogy 2021-ben az 5,4 milliós ország bevétele már majdnem 50 milliárd euró volt csak a mintegy 113,7 milliárd m3 gáz eladásából, vagyis nagyjából minden norvégra jutott 4 millió forint ilyen bevétel.

És ez még csak a közvetlen gázeladás volt, mert Norvégia olajat, olajszármazékokat és villamosenergiát is értékesített a külpiacokon.

Valami hasonló már hetekkel korábban felmerült, ugyanakkor norvég szempontból nem tűnne jó ötletnek nagyon kihasználni Európa nehéz helyzetét.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!