Egyre több a leállás a Mátrai Erőműben

2022. szeptember 30. – 09:41

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Szeptember 25-én 500 MW-os teljesítményről elkezdett csökkenni a Mátrai Erőmű a termelése, szeptember 26-án, hétfőn délelőtt 10 órakor pedig már teljesen leállt az üzem. A HEOL azt írta, hogy a 220 megawattos III-as blokk vasárnap 20:43-kor forrcsőszakadás miatt esett ki az üzemből, a 232 megawattos V-ös blokk pedig villamos eredetű külső hiba miatt nem tudott termelni. Az MVM szerint a hétvége folyamán az erőműben kisebb karbantartási munkálatokat hajtottak végre. Ezek szerda estére zárultak le, az erőmű most éppen maximális kapacitással üzemel.

A Népszava szerint a leállások mostanában egyre gyakoribbak, a cég csak az utóbbi öt nap során 13, váratlan leállással kapcsolatos bejegyzést tett közzé. Eszerint az elmúlt napok során, változó határidőkkel,

  • kazánüzemzavar miatt a 220 megawattos 3-as számú, illetve a 224 megawattos 4-es számú blokk is állt.
  • Villamos kapcsolási üzemzavar miatt 26-27-én a 224 megawattos 5-ös blokk egésze kiesett a termelésből, 28-án pedig salakrendszeri hiba miatt ebből 74 megawatt nem üzemelt.
  • Szeptember 30-a és november 14-e között nem tervezett karbantartás miatt várhatóan a teljes, 85 megawattos, 2-es számú blokk is áll majd.

Az erőmű kihasználtsága egyébként évről évre csökken, 2016-ban még 70 százalék fölött volt, míg tavaly már csak 42,6 százalékon dolgozott.

A Népszavának Perger András, a Greenpeace klíma- és energiakampány-felelőse azt mondta, hogy az egyre gyakoribb leállás oka a Mátrai Erőmű termelésének fokozása lehet, ez az, ami az elöregedett berendezések folyamatos meghibásodásához és így az egység rendszeres leállásához vezet.

Megkérdeztük a témában illetékes MVM-et is, ami a biztonságot emelte ki a témában: „a Mátrai Erőmű biztonságos működése szempontjából kiemelten fontosak a folyamatos karbantartási munkák, legyen szó az éves tervezett karbantartásokról, vagy a kisebb alkatrész-meghibásodások következtében szükségessé váló karbantartási munkák elvégzéséről, amelyek teljesen normális üzemi események az erőmű folyamatos működése következtében. Amennyiben javítási munkák miatt le kell állítani egy blokkot, a Mátra Energia mindent megtesz azért, hogy minél előbb termelésbe állhasson az adott blokk, vagy gondoskodik annak (másik blokkal történő) kiváltásáról.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!