Éjszaka megmagyarázhatatlanul alacsonyra esett a nyomás az Északi Áramlat-2 gázvezetékben

2022. szeptember 26. – 18:09

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Csökkent a nyomás az Északi Áramlat-2 tengeri gázvezeték egyik szálában – közölte hétfőn a projekt üzemeltetője, a Nord Stream 2 AG.

„Vészhelyzet van az Északi Áramlat-2 gázvezeték A vonalán. A Nord Stream 2 szárazföldi helyszíni diszpécsere ma éjjel az A vezetékben hirtelen nyomáscsökkenést észlelt. Németország, Dánia, Svédország, Finnország és Oroszország parti hatóságait azonnal riasztották. A vizsgálat folyamatban van” – közölte a vállalat az Interfax orosz hírügynökség szerint.

A vezeték üzemeltetője szerint 105-ről hirtelen 7 barra csökkent a nyomás.

A dán tengerészeti hatóság gázszivárgást jelentett Bornholm szigeténél. A feltételezett vészhelyzeti helyszín az ország felségvizein kívül, Dánia kizárólagos gazdasági övezetében található. A pont elhelyezkedése egybeesik az Északi Áramlat-2 gázvezeték útvonalával. A dán hatóság azt tanácsolta a hajóknak, hogy öt tengeri mérföldre kerüljék el a helyszínt.

A német kormány közölte, hogy a dán hatóságokkal és a helyi bűnüldöző szervekkel együttműködve igyekszik kideríteni, mi okozta a vezetékben lévő nyomás hirtelen, éjszakai zuhanását.

Az Északi Áramlat-2 dupla tengeri gázvezeték évi 55 milliárd köbméter kapacitással az oroszországi Leningrád megyei Kingiszepp járásában lévő Szlavjanszkaja kompresszorállomástól Németország balti-tengeri partvidékéig vezet. A csővezeték mindkét szálát feltöltötték gázzal, körülbelül 300 ezer köbméterről volt szó, az állapota üzemkész, de a német hatóságok a vezeték tanúsítási folyamatát leállították, az Egyesült Államok pedig szankciós listára tette az Nord Stream 2 AG projektcéget.

(MTI, Reuters)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!