Egy szökellés előre, egy másik oldalra – ennyiért fizethet egymilliót

2022. szeptember 25. – 11:33

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A fővárosban már a használt lakások négyzetméterenkénti ára is elérte az egymillió forintot – derül ki az Ingatlan.com vasárnap közzétett elemzéséből. A panelgarzonok négyzetméterenkénti ára nőtt a legnagyobb mértékben: egy év alatt 26 százalékkal 957 ezer forintra nőtt az átlagos négyzetméterár, a téglaépítésű társaik 22 százalékkal 1,044 millió forintra drágultak. A fővárosi garzonok átlagára így 21 százalékos drágulással 1,021 millió forint lett.

Az egy kategóriával nagyobb, 40-79 négyzetméteres paneleknél a négyzetméterár 30 százalékkal ugrott, és most 780 ezer forint. A téglaépítésűeknél kereken 1 millió forint az átlagos négyzetméterár ebben a méretkategóriában. A még nagyobb, legfeljebb 119 négyzetméteres budapesti lakások átlagos négyzetméterára 957 ezer forintot tett ki, ez 20 százalékos drágulásnak felel meg éves szinten.

„A korábbinál bizonytalanabb gazdasági körülmények, az infláció felgyorsulása miatt növekvő mindennapi kiadások, a rezsiszabályok változásához köthető óvatosság nyomot hagyott a budapesti lakáspiacon. Az eladásra szánt ingatlanoknál felértékelődtek a kisebb alapterületű lakások. A változás következtében panelek és a téglaépítésű garzonok közötti árkülönbség szinte teljesen eltűnt” – fogalmazott az elemzésben Balogh László, az ingatlanos portál vezető gazdasági szakértője. Szerinte a garzonlakások népszerűsége annak is köszönhető, hogy a kisebb alapterületük miatt ezeknek a rezsiköltsége is alacsonyabb. Ráadásul az infláció miatt az ingatlanpiacra menekülő befektetők is ezeket keresik a legjobban.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!