Nincs elég kukorica

2022. szeptember 17. – 12:17

Másolás

Vágólapra másolva

Történelmi távlatban is példa nélküli az, hogy Magyarország kénytelen kukoricát importálni saját szükségletei kielégítésére, mert a hazai termés nem fedezi a belső igényeket – írja a Portfolio.

Piaci szereplők szerint várhatóan a hazai igények 60-90 százalékát tudja csak kiszolgálni az országos termés. Erre korábban még sosem volt példa, minden évben jóval a hazai igények felett termelt a mezőgazdaság, és több millió tonnát lehetett exportálni.

A legoptimistább becslések szerint is csak 3,6 millió tonnás termésre lehet számítani, de borúlátóbbak mindössze 2,8 millió tonnát várnak.

A megszokott évi 6-9 millió tonnához képest ez katasztrofálisnak számít. A hazai felhasználás a cikk szerint általában évi 4-5 millió tonna között van, és ebben már benne van a kukorica étkezési, takarmányjellegű, valamint ipari és vetőmag-hasznosítása is.

Ez azt jelenti, hogy akár 2 millió tonnánál is többet kell importálni. Vitézy Dávid, a Technológiai és Ipari Minisztérium közlekedésért felelős államtitkára csütörtökön Facebook-oldalán azt írta: az aszály miatt Magyarország is vásárol gabonát Ukrajnától.

A bejegyzés szerint januárhoz képest nyolc és félszeresére nőtt a növényi termékek forgalma az ukrán-magyar vasúti határon a Záhony környéki körzetben. Az ukrán oldalon magyar határátlépésre váró gabonaszállító kocsik száma a korábbi több mint 4500-ról mára 3000 alá csökkent, és a cél, hogy az ukrán partnerekkel tovább csökkentsék a különféle kapacitásszűkületek révén összeadódó torlódást.

Az import előnye, hogy jóval olcsóbb a magyarnál. Míg a hazai árú nagyjából 140 ezer forintba kerül tonnánként, egy tonna ukrán kukorica 110 ezer forint körül várható.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!