Negyedével több áramot termeltek a hazai napelemek júniusban, mint tavaly

2022. szeptember 15. – 11:27

Másolás

Vágólapra másolva

A napelemek által termelt áram mennyisége júniusban 25,2 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest, írja az MTI a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) a legújabb energiastatisztikai jelentése alapján.

A megújuló energiaforrásból termelt villamos energia háromnegyedét, míg a teljes bruttó termelt villamos energia 22 százalékát a napenergia adta.

Az országos primerenergia-termelés júniusban 32,14 petajoule (PJ) volt, 1,39 petajoule-lal csökkent az előző év azonos időszakához képest. Az elsődleges megújuló energiahordozók termelése 0,37 petajoule-lal emelkedett, míg a nukleáris forrásból származó energiatermelés 1,15 petajoule-lal, az elsődleges fosszilis energiahordozóké 0,44 petajoule-lal, valamint az egyéb nem megújuló forrásokból származó 0,18 petajoule-lal csökkent tavaly júniushoz képest.

Idén júniusban a hazai összes villamosenergia-felhasználás 3905 gigawattóra (GWh) volt, ami 2,1 százalékkal alacsonyabb az előző év azonos időszakához képest.

A Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) korábbi adatai szerint a napenergia térnyerését jól mutatja, hogy a napelemek kapacitása öt év alatt megtízszereződött, 2021-ben pedig a naperőművek által termelt villamos energia mennyisége 56,54 százalékkal nőtt az előző évhez képest, ezzel az Európai Unióban itthon volt a legmagasabb – 11,1 százalékos – a naperőművek aránya a teljes áramtermelésben.

A napenergia vonzó áram- és hőtermelési mód, hiszen nem függ a külföldtől, így az oroszoktól sem, nincs károsanyag-kibocsátása, vagyis tiszta és hazai, csak éppen nem egyenletes, mert időjárásfüggő – írtuk májusi napenergia-piaci körképünkben, amelyben arra is kerestük a választ, hogyan lehetne növelni a napenergia részarányát a hazai energiamixben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!