Közel tizenöt százalékkal csökkent az adó 1% felajánlók száma 2022-ben

2022. szeptember 13. – 16:50

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

15 %-kal csökkent az adó 1% felajánlók száma 2022-ben, ezzel együtt 428 millió forinttal nőtt a civil szervezeteknek felajánlott 1% összege – írja a NIOK Alapítvány (Nonprofit Információs és Oktató Központ), akik minden évben elemzést készítenek az 1+1% felajánlásoknál elérhető adatokból. Egyelőre csak a civil szervezeteket adatai érhetők el, de várhatóan amint megjelenik az egyházakat érintő adat, azt is megjelentetik.

A Nonprofit.hu-n megtalálható elemzésben azt írják, folytatódott a 2021-ben tapasztalt növekedés a felajánlott összeget tekintve. A tavalyi elemzésről ebben a cikkünkben írtunk, akkor az derült ki, hogy a felajánlott pénz 900 millió forinttal haladta meg az előző évit. A 2021-es eredményekhez képest az idei érdekessége az, hogy annak ellenére, hogy a felajánlások száma 15 %-kal csökkent – 1.44 millióan, mintegy 217 ezerrel kevesebben éltek a lehetőséggel a tavalyi évhez képest –, mégis nőtt a felajánlott összeg 4 százalékkal. Hozzáteszik, az idei év eredményén a felajánlások számát tekintve már látható negatív tendencia, aminek akár a Covid negatív hatása, akár az ukrajnai háború vagy a gazdasági válság is lehet az oka.

Néhány érdekes adat:

  • Civil szervezetek javára rendelkező nyilatkozatok száma 2022-ben: 1 443 300 db
  • Egy civil szervezetre eső átlagos támogatók száma 2022-ben: 50
  • Legtöbb támogató: 35 994 (Országos Mentőszolgálat Alapítvány)
  • A kedvezményezett civil szervezetek száma: 28 795, 554-gyel több a tavalyinál.
  • Az egy civil szervezetre eső felajánlás átlagösszege évek óta növekszik, ez idén 380 ezer forint, ami alig több a tavalyinál.

Az 1% felajánlás továbbra is a civil szervezetek egyik legfontosabb bevételi forrása Magyarországon, sok szervezet léte múlik azon, hogy a magánszemélyek rendelkeznek-e az adójuk 1%-ról.

Az első öt legtöbb támogatást kapó szervezet sorrendben: Országos Mentőszolgálat Alapítvány, Heim Pál Gyermekkórház Fejlesztéséért Alapítvány, Bátor Tábor Alapítvány, Bethesda Kórház Alapítvány, Szent Márton Gyermekmentő Szolgálat Közhasznú Alapítvány. További érdekességek a cikkben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!