Publicus: Csak a dolgozók negyedét kompenzálják az elszálló infláció miatt

2022. szeptember 12. – 06:31

Másolás

Vágólapra másolva

Az elmúlt hetekben több nagyvállalat is bejelentette: milliárdos kompenzációs csomagot kapnak dolgozók az elszabadult infláció miatt. Ezek a juttatások többnyire csak egyszeri, meghatározott időre szóló kifizetések, nem épülnek be az alapbérbe. A bérkompenzáció ráadásul főként azokon a területeken jellemző, ahol jelentős a munkaerőhiány.

A Publicus Intézet augusztus végén készített felmérése szerint – ezt a Népszava megbízásából csinálták – csak a dolgozók negyede kap vagy kapott év közben az infláció miatt béremelést. Az alkalmazottak 70 százaléka nem részesült év közbeni béremelésben, 41 százalékuk pedig nem is számít rá, hogy bármivel is ellentételezik számára az inflációt. A foglalkoztatottak 42 százalékának bérét ráadásul már az idei év elején sem emelték.

Az alkalmazottak 89 százaléka úgy véli: fizetésének növekedése nem követi az árak emelkedését. Ezen belül 13 százalékuknak nőtt ugyan valamennyire a fizetése, de az árak emelkedésével annak mértéke nem tartott lépést.

A felmérés azzal is foglalkozott: a cégeknél milyen arányban tervezik, hogy az elszálló rezsiárak miatt otthoni munkavégzésre álljanak át. A válaszadók 65 százalékának a munkahelyén nem készülnek erre, és mindössze 9 százalékuknál igen (minden tizedik munkavállaló olyan munkahelyen dolgozik, ahol jellemzően most is otthonról dolgoznak, további 13 százaléknál pedig a hibrid munkarend a gyakorlat).

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!