Láthatatlan betétkamatok: a nagybankoknak nem kell a pénzünk

2022. szeptember 12. – 08:06

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Miközben a felpörgő infláció egyfelől zabálja a megtakarítások értékét, másfelől 11,75 százalékos, évtizedes csúcsra emelkedett miatta a jegybanki alap- és irányadó kamat, a bankok betéti kamatai alig mozdulnak – derül ki a Bank360.hu összeállításából. A kisebb bankoknál már elindult a kamatverseny, de ezeknél is jellemzően csak 6-7 százalékos kamatokat kínálnak a lekötött betétekre, a nagyobb pénzintézetek viszont egy-egy kivételtől eltekintve jól elvannak a lakossági bankbetétek nélkül is.

A legjobb betéti kamatot most a MagNet Bank kínálja, ahol augusztus 31. óta több olyan betét is van, ami 7 százalék körüli kamatot ad. Az Aktív Plusz Közösségi Betét és a Mentor Plusz Betét is hároméves lekötési idővel választható, három hónapos kamatfizetési időszakkal. A kamat kifizetési időszakonként változik, ugyanis az aktuális jegybanki alapkamathoz van kötve. Az Aktív Plusz betétnél a kiemelt kamat így jelenleg akár 7,75 százalék (jegybanki alapkamat mínusz 4 százalék) is lehet (ebkm: 7,67 százalék), a Mentor Plusz pedig internetbankos lekötés esetén pedig 7 százalék (ebkm: 6,92 százalék). A kiemelt kamat eléréséhez rendszerint aktív számlahasználatot vár el a bank, a kamat mellett pedig 0,15-0,20 százalékos kamatprémiumra számíthatunk, ha a futamidő végéig lekötve tartjuk a pénzt.

A Gránit Banknál akár rövidebb lekötéssel elérhető az átlagosnál magasabb kamat: a KamatMax betét 6 hónapos lekötésre 7 százalékos éves kamatot kínál, a KamatMax Plusz pedig 12 hónapra akár 9 százalékos ebkm-mel is elérhető. Három hónapos lekötésre 50 ezer és 30 millió forintos lekötés között 6 százalék a kamat. A MagNethez hasonlóan a kedvező lekötés feltétele az aktív számlahasználat, ha ez nem történik meg a lekötés ideje alatt, akkor az éves kamat 0,50 százalék. A betét idő előtti feltörése esetén 0,10 százalék kamatra számíthatunk.

A jegybanki alapkamathoz kötött betétek mellett a Felemelő betétek fél-, egy- és kétéves lekötési lehetőséget is kínálnak, előre meghatározott kamattal. A legmagasabb kamat 12 hónapos lekötéssel érhető el: az első hónapban 1,70 százalékos kamattal indul a megtakarítás, a 12. hónapban pedig 8,70 százalékos éves kamattal számolhatunk.

A Cetelem a megtakarítási számla konstrukcióján, a Takarékszámlán hosszabb, két éves lekötésre kínálja a magasabb kamatot, akár 6 százalékot. Egy éves lekötés mellett 3 százalékra számíthatunk, de még a Takarékszámla látra szóló, azaz lekötés nélküli 1 százalékos kamata is a látható tartományban van a sok helyen „kínált” 0,01 százalékos lekötésriasztó kamathoz képest.

A nagyobb bankok közül az OTP-t emelték ki, amely 7 százalékos akciós kamatot kínál azoknak, akiknek szeptember 1-je és november 25-e között jár le az Egyéves Magyar Állampapírja, és a felszabaduló összeget inkább bankbetétben kötnék le. Az akcióban leköthető összeg legkisebb összeg 100 ezer forint, a maximum pedig a korábban állampapírban elhelyezett összeg névértéke. Ha viszont valaki ezzel a lehetőséggel nem tud élni, akkor az OTP Banknál marad neki a standard betéti kamat, ami továbbra is 0,01 százalék. Ennek lényegében az az üzenete, hogy nem érdemes lekötni a pénzünket.

Az Erste Banknál ugyanez a helyzet, egyéves lekötési lehetőséget kínál 0,01 százalékos kamattal. A minimum leköthető összeg 100 ezer forint. Rendszeres megtakarítás vállalásával (CélBetét számla) havi 20 ezer forint felett a 0,01 százalék mellett 0,09 százalékos kamatprémium érhető el. 5-20 ezer forint közötti havi megtakarítás esetén 0,01 százalék a kamatprémium, a 0,01 százalékos kamat mellett. 5000 forint alatti megtakarításra nem jár kamatprémium.

A Raiffeisen Banknál 1, 3, 6 és 12 hónapra is leköthetjük a pénzünket, de itt se nagyon van miért, mert a kamat szintén csupán 0,01 százalék. A minimum leköthető összeg itt is 100 ezer forint. Ennél valamivel magasabb kamatot kínál a CIB Bank. A Classic betét minimum 100 ezer forintos lekötéssel 3 és 5 évre választható. A hosszabb futamidő 1,50 százalékos kamatot hoz, a rövidebb pedig 1 százalékot. Rövidebb futamidő (3, 6, 12 hónap) esetén 0,03 százalék a kamat.

A Bank360.hu összeállítása arra a nem meglepő tényre is rámutat, hogy nemcsak az átlagos kamat mértéke, hanem a lekötött betétek összege is nőtt. Az augusztus végén közzétett jegybanki adatok szerint a lekötött betétek átlagos kamatlába júliusban 7 százalék fölé emelkedett a júniusi 4,56 százalékról. A legfeljebb egy évre lekötött pénz jelenleg sokkal jobban kamatozik, mint a hosszabb időre lekötött összegek: 7,26 százalék volt a júliusi átlag, míg az egy éven túl lekötött betéteknél mindössze 2,33 százalék. A lekötött betétek szerződéses összege júliusban 1310,8 milliárd forint volt, ami 67 százalékos növekedést jelent az előző havi 786,8 milliárd forinthoz.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!