Tizenhatszoros árajánlatot kapott a gázra az MVM-től 11 önkormányzat

2022. szeptember 12. – 09:03

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Megérkezett az MVM hivatalos ajánlata arra a közös nagyfogyasztói gázközbeszerzésre, amelyet tíz város és egy budapesti kerület együtt versenyeztetett, írta ki Facebook-oldalára az egyik részt vevő város, Balassagyarmat polgármestere. Csach Gábor bejegyzése szerint 1610,5 forint + áfás ajánlatot kaptak egy köbméter gázra, ez az eddigi 96,7 forintos ár 16,6-szorosa.

A polgármester bejegyzése szerint ezzel az árral Balassagyarmat hat intézményének (Szent Erzsébet Idősotthon, Oktatási Művelődési Központ és Könyvtár, Tankonyha, Városháza, Nyitnikék óvoda és Sportcsarnok) ellátása nagyságrendileg éves szinten bruttó 360 millió forintos többletterhet jelent a városnak. Csach Gábor szerint a rendkívüli áremelkedés a tíz városban és a budapesti kerületben összesen 260 ezer embert érint.

„Ez a brutálisan magas ár is csak akkor lép életbe, ha azt mind a 11 település képviselő-testülete fedezetemelésről szóló döntéssel megerősíti. Erről szóló döntések a hét elején várhatóak – ha egy település nemet mond, akkor nem él ez az ár. Ekkor napi áras bizonytalanság lesz” – írta a polgármester, aki szerint ez esetben elengedhetetlen a kormány beavatkozása.

Ahogy arról korábban írtunk, a közelgő rezsiapokalipszis miatt gőzerővel számolgatnak az önkormányzatok, és egyre több helyről hallani, hogy a magas energiaárak miatt átmenetileg bezárhat az uszoda, a könyvtár vagy a színház. Más önkormányzatok a díszkivilágítás mérséklésével, óvodai csoportok összevonásával, az energetikai fejlesztések felpörgetésével próbálják kivédeni a többszörösére emelkedett gáz- és áramárak hatását.

Az önkormányzati szövetségek szerint mindenképpen állami beavatkozásra lesz szükség, különben lehetetlen helyzetbe kerülnek az egyébként is legatyásodott települések.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!