Durván drágul januártól az autópálya-matrica, a személyautósok éves díja 54 ezer forint lehet

2022. szeptember 9. – 21:37

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Már most tudni, hogy jövőre 15 százalék felett drágulnak az autópálya-matricák – írja az Rtl.hu, emlékeztetve arra: egy tavalyelőtti rendelet alapján az augusztusi infláció mértékével emelik az útdíjat január elsejétől. Az RTL hírműsorának nyilatkozó Portfolio.hu-elemző, Király Gábor azt mondta, miután a jelenlegi magyarországi infláció 15,6 százalék, a jogszabály alapján ennyivel fognak emelkedni az útdíjak is.

Számításaik szerint egy személyautósnak tíznapos matrica 4420 forintra drágul (ez 600 forintos emelkedés), a megyei matrica pedig 850 forinttal, 6300-ra drágul. Az egyéves sztrádahasználatért pedig 7310 forinttal többet, 54 160-at kell majd fizetnie januártól egy személyautósnak.

Két éve született meg az a rendelet, ami szerint az autópályák használatának ára az augusztusi infláció mértékével nő januárban. Ezt a kormány akkor azzal indokolta, hogy így az úthasználók számára kiszámíthatóvá válik a díjtételek változása. Azonban akkor még csak átlag 2,8 százalékos inflációt mért a KSH.

Az RTL Híradója megkérdezte Palkovics László minisztert, nem változtatnak-e a díjemelés szabályain, miután a pénzromlás üteme 24 éve nem látott szintre gyorsult.

Hát ugye hoztunk egy szabályt egyszer, ami ezt a szabályt írta le. Ezen nem nagyon hiszem, hogy kívánnánk változtatni

– felelte a technológiai és ipari miniszter.

A drágább úthasználat tovább gyorsítja az inflációt a GKI szerint. Az egyik logisztikai tanácsadó cégnél azt közölték: idén már 30 százalékkal lehet drágább a szállítás Magyarországon, mint tavaly. Ezt fokozhatja jövőre az úthasználati díjak további emelkedése.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!