10 évre megtiltja az USA a támogatott techcégeknek, hogy fejlett gyárakat telepítsenek Kínába

2022. szeptember 7. – 16:31

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A szövetségi költségvetésből támogatásban részesülő techcégeknek 10 évre megtiltja az amerikai kormány, hogy fejlett technológiákkal dolgozó gyárakat építsenek Kínában – írja a BBC.

Az új irányelvet egy 50 milliárd dolláros terv részeként mutatták be, melynek célja a hazai félvezetőipar fejlesztése az USA-ban. Az Egyesült Államok és Kína régóta kereskedelmi és technológiai konfliktusban áll egymással. A cél a Kínától való technológiai függőség csökkentése és a mikrocsiphiány hosszabb távú enyhítése, üzleti körök szerint ennek érdekében több állami támogatás járna a cégeknek.

„A CHIPS-támogatásban részesülő cégek nem veszélyeztethetik a nemzetbiztonságot (...), nem használhatják ezt a pénzt kínai beruházásokra, nem fejleszthetnek csúcstechnológiákat Kínában tíz évig” – magyarázta Gina Raimondo amerikai kereskedelmi miniszter az új támogatási alap és jogszabály működését.

Augusztusban Joe Biden amerikai elnök aláírta azt a törvényt, amellyel 280 milliárd dolláros állami támogatást juttatnak csúcstechnológiai gyártásra és tudományos kutatásra. A csomagról – melynek kritikusai szerint az ázsiai importról való leszakadás a félvezetőgyártás összetettsége miatt önámítás – itt írtunk részletesebben. A törvénnyel egyebek mellett adókedvezményeket juttatnak azon vállalatoknak, amelyek csipgyártó üzemeket építenek belföldön. Az Egyesült Államok jelenleg a félvezetők globális kínálatának nagyjából tizedét állítja elő, szemben az 1990-es közel 40%-kal.

A washingtoni kínai nagykövetség a félvezetőkre vonatkozó törvényjavaslat hatályba lépésekor közölte, ellenzi az abban foglaltakat, mivel „hidegháborús mentalitásra” emlékeztetnek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!