Tovább nyílt az árolló a budapesti albérletpiacon, egyre nehezebb fizetőképes bérlőt találni

2022. szeptember 6. – 10:55

Másolás

Vágólapra másolva

A Rentingo.com legfrissebb albérletpiaci elemzése szerint augusztusban tovább nyílt az árolló a budapesti albérletpiacon. A lakást keresők lehetőségei elszakadtak az elvárásokól: miközben átlagosan 192 ezer forintot kértek a bérbeadók, a bérlők mindössze 157 ezerért kerestek lakást.

Ilyen nagy különbség a bérbeadók és a bérlők között legutóbb két és fél évvel ezelőtt, még a koronavírus-járvány kitörése előtt volt látható. 2021 júliusáig csökkentek a bérleti díjak, ezzel párhuzamosan emelkedett a bérlők jövedelme, ami feszültségcsökkenést eredményezett, megfizethetőbbé váltak a bérlakások.

Tavaly nyáron viszont az árak trendszerű emelkedése kezdődött, amely az elmúlt hónapokban felgyorsult,

és ma már jelentősen többet kérnek egy átlagos budapesti albérletért, mint 2020 januárjában.

Ennek oka, hogy a bérbeadók az elvárt bérleti hozamot a két számjegyű inflációhoz és a növekvő állampapírhozamokhoz igazítják, és árat emelnek. Ezzel szemben a bérlők jövedelmük egyre kisebb hányadát képesek albérletre fordítani, miután a növekvő élelmiszerárak mellett többet kell költeniük megélhetésükre, ráadásul a rezsidíjak emelkedését is hozzá kell számolniuk a lakhatás költségeihez.

Bár az előző évekhez hasonlóan idén is arra lehetett számítani, hogy a felsőoktatásba kerülő és lakhatást kereső diákok nyáron felhajtják a keresleti árakat, idén ez nem érvényesült, és a tendenciát a külföldről érkező diákok albérletkeresése sem tudta érdemben megváltoztatni.

Az elemzés szerint a keresleti és kínálati oldal ilyen mértékű távolodásával a bérbeadóknak egyre több erőfeszítést kell tenniük a fizetőképes bérlők megtalálásáért. Ezt támasztja alá, hogy a főszezon ellenére jelentősen nőtt a bérlőkeresés időtartama, valamint kevesebb az egyhavi kaucióval hirdetett lakás, miután a bérbeadók kerülik a kockázatvállalást. A helyzet miatt a bérbeadóktól várhatóan egyre több figyelmet igényel majd a megbízható és fizetőképes bérlők megtalálása.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!