Az orosz GDP idén 4,3 százalékos mínuszban áll

2022. szeptember 1. – 07:48

frissítve

Az orosz GDP idén 4,3 százalékos mínuszban áll
Az orosz szénhidrogénipar továbbra is jól termel – Fotó: Stefan Sauer / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Hatnak-e a szankciók? Újabban mindenki ezt méregeti az orosz gazdasági adatokat olvasva. A friss (júliusi) adat alapján hatnak, hatnak, de a vártnál azért kevésbé.

Az orosz statisztikai hivatal azt közölte, hogy júliusban a hazai össztermék (GDP) 4,3 százalékkal csökkent éves szinten, vagyis valamivel kevésbé az elemzők által várt 5,5 százaléknál és a júniusi 4,9 százaléknál – írta az MTI.

A kiskereskedelmi forgalom visszaesése éves szinten 8,8 százalékra mérséklődött a júniusi 9,6 százalékos esésről. Az elemzők itt előzetesen minimálisan nagyobb, 8,9 százalékos kiskereskedelmi forgalomcsökkenésre számítottak.

Az orosz munkanélküliségi ráta viszont már a harmadik egymást követő hónapban állt történelmi mélyponton, 3,9 százalékon. Szakértők a ráta emelkedésére, 4,2 százalékra számítottak. Idén júliusban a munkanélküliek száma 2 millió 900 ezer volt, 51 ezerrel kevesebb a júniusinál.

A mutatók alapvetően azokat a trendeket igazolják, amelyeket mostanában a szakemberek is leírtak, a Portfolión éppen meg is jelent egy friss elemzés.

Az összkép lényege az, hogy az orosz gazdaság valójában nagyon rossz helyzetben van, elsősorban a fiatal munkaerő tömeges elvándorlása miatt, ami az amúgy is nehéz demográfiai helyzetben levő országban csak fokozza a bajt. A háború, az elvándorlás, az az áldozatok és a tömeges katonaigény miatt az alacsony munkanélküliség érthető, de így már nem olyan örömteli. Ugyanakkor az is igaz, hogy a rendkívül magas nyersanyagárak és a kereskedelmi kapcsolatok részleges áttranszferálása pénzügyileg megóvta az orosz gazdaságot a nagyobb válságtól.

Az ugyanis jól látszik, hogy a háború kirobbanásakor közölt, bőven két számjegyű orosz gazdasági visszaesést jósoló várakozások nem jöttek be. Ahogy utólag az is naiv elképzelésnek bizonyult, hogy a technológiai és pénzügyi embargó vagy a nemzetközi cégek kivonulása azonnal súlyos léket üt az orosz gazdaságba.

Ez két okból sem így történt.

  • Részben azért, mert a világ nagyobbik részét nem érdekli a háború, vagyis a kereskedelmi kapcsolatokat ázsiai és afrikai nexusokkal tudta Moszkva pótolni.
  • Részben pedig azért, mert amint a technológia vagy pénzügyi szankciók fokoznák az energiaválságot, a Nyugat rendkívüli megoldásokkal (kanadai szerviz, kerülőutas pénzügyi megoldások) maga segít Oroszországnak, amely természetesen alighanem „játszik” is azzal, hogy mindig rámutat a szankciók sebezhetőségére.
Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!