Nagy Márton elmondta, milyen területeken akar még államosítani a kormány

2022. augusztus 31. – 20:53

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az állam a Vodafone megvásárlása után még növelni szeretné részvételét a bankszektorban, az élelmiszer-kiskereskedelemben, az építőipari alapanyagelőállításban és a biztosítói szektorban – derült ki Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszternek az Infórádiónak adott interjújából.

Nagy azt mondta: a Vodafone megvásárlásának lehetőségét nagyon jó alkalomnak tartja, amilyen korántsem adódik minden évben. Az állam kisebbségi tulajdonosként száll be az üzletbe, az 51 százalékos tulajdonos 4iG pedig megfelelő menedzsmenttel, kreativitással és felkészültséggel rendelkezik. Nagy szerint az állam inkább legyen csendestárs, jobb ilyen esetekben a piacra hagyni a dolgokat.

A miniszter elmondta, milyen szektorokban akarják még növelni az állami részvétel:

  • a bankszektorban még lehetne növelni a magyar tulajdoni hányadot,
  • a biztosítói szektor még nem konszolidálódott,
  • az élelmiszeripari kiskereskedelmi szektorban nagyon messze vannak a célok,
  • az építőipari alapanyagelőállításban sehol nem állnak a magyar tulajdonnal.

A miniszter szavai szerint az állami tulajdont tekintve a médiában nagyon sokat léptek előre, a Vodafone-üzlettel pedig a telekommunikációban értek el előrehaladást. A miniszter elégedett az állami részvétellel az energetikában és az építőiparban. Nagy szerint „a magyar gazdaság megérett arra, hogy a profit, ami stratégiai üzletágakban termelődik, itthon maradjon”.

Egy másik cikkünkben is olvashatnak Nagy infórádiós interjújáról. Ott a miniszter arról beszélt, hogy a benzinárstop betöltötte szerepét, hosszú távon nem maradhat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!