Minden második informatikus kivándorláson gondolkodik az új katatörvény miatt egy felmérés szerint

2022. augusztus 31. – 13:00

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Minden második informatikus Magyarország elhagyásán gondolkodik az új katatörvény hatására, de csak 7 százalékuk látja külföldi cégalapításban a megoldást – erre jutott nem reprezentatív felmérésében a No Fluff Jobs nevű IT-állásportál.

A felmérésben több mint 300 Magyarországon dolgozó informatikust kérdeztek meg arról, hogyan reagálnak az új katatörvényre. A válaszadók közel 20 százaléka válaszolta azt, hogy az ország elhagyását tervezi, további 30 százalékuk pedig fontolóra veszi a külföldre költözést.

A válaszolók 60 százaléka ugyanakkor azt tervezi, hogy alkalmazotti jogviszonyban folytatja tovább munkáját hazai vagy külföldi cégnél. A vállalkozói létet választók fele a kata után más adónemet választ, vagy belföldi céget alapít, másik fele azonban külföldi cég indítását tervezi.

A portál arról is ír, az itthon maradó és vállalkozóként dolgozó IT-szakembereknek feltehetően árat kell emelniük ahhoz, hogy megmaradjon korábbi jövedelmük. Az ICT Európa adótanácsadó számításai szerint egy informatikus, aki katás vállalkozásként havi 1,5 millió forintot számlázott, körülbelül két és fél havi jövedelmét veszíti el, és így átalányadózás esetén 15-20 százalékkal kell megemelnie a munkabérére vonatkozó árait, hogy megtartsa korábbi nominális jövedelmét. Ha ezt az inflációval is korrigálni szeretnék, akkor 30 százalék feletti emelésre van szükség.

Hasonló eredményre jutott pár hete a Századvég Közéleti Tudásközpont Alapítvány felmérése: ebben 622 IT-végzettséggel rendelkező embert kérdeztek meg, ebben pedig arra jutottak, hogy a személyes jövőjük tervezésekor sokkal magasabb arányban terveznek távmunkában vagy digitális nomádként külföldi munkáltatónak/megbízónak dolgozni, mint hazai munkáltatónak/megbízónak. A digitális nomádként történő munkavégzés a koronavírus-járvány alatt több mint háromszorosára nőtt: a járvány előtti 1,7 százalékról 5,8 százalékra.

A legtöbben pedig nem a távmunka lehetőségét, hanem a magasabb jövedelmet, a jobb életminőséget és karrierlehetőségeket nevezték meg a külföldi munkavállalás, illetve az itthonról külföldre történő munkavégzés mellett szóló érvként a legtöbben.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!