Lesz még ennél sokkal nagyobb az infláció: a cégek 70%-a további áremeléseket tervez

2022. augusztus 29. – 05:18

Másolás

Vágólapra másolva

Augusztusban 4,9 ponttal, mínusz 14,3 pontra esett a GKI konjunktúraindexe, és már negyedik hónapja tart az üzleti és fogyasztói várakozások folyamatos romlása – derül ki a GKI Gazdaságkutató EU-támogatással végzett felmérésből.

Április óta az üzleti várakozások csaknem 13 ponttal, a fogyasztóiak viszont közel 30 ponttal estek. Augusztusban is a fogyasztói várakozások zuhanása volt a markánsabb, 7,5 pont, mínusz 49,2 pontra az üzleti várakozások 4,1 pontos romlásával szemben, amely így mínusz 2,1 pont lett.

Az üzleti bizalmi index a múlt év tavaszán, a fogyasztói pedig 2020 tavaszán, a Covid-járvány miatt bevezetett korlátozások okozta pánik idején volt utoljára hasonló mélységben. A rezsiemelés bejelentésének hatása először most augusztusban tükröződhetett a fogyasztók véleményében – jegyezte meg a GKI a felmérésben.

Az üzleti bizalmi index augusztusi csökkenésében minden ágazatnak szerepe volt, de legkevésbé az iparnak, ahol a júliusi esés volt markáns. Az építőipari bizalmi index háromhavi mélypontjára süllyedt. A kereskedelmi bizalmi index júliusban még nőtt, augusztusban viszont annál az emelkedésnél nagyobb mértékben csökkent. A szolgáltatói bizalmi index a júliusi javulás után augusztusban szintén zuhant.

A júliusi szünet után augusztusban folytatódott az üzleti szféra foglalkoztatási hajlandóságának április óta tartó romlása, gyakorlatilag már csak az iparban és a szolgáltató szektorban több a létszám bővítését, mint a csökkentését tervező cég. Egyúttal folytatódott a lakosság munkanélküliségtől való félelmének ugyancsak április óta tartó erősödése is.

A cégek több mint 70 százaléka emelni tervezi árait, és ezt az arányt augusztusban már az építőipar is megközelítette.

A lakosság saját pénzügyi helyzetének alakulását az előző hónaphoz képest jelentősen rosszabbnak érzékelte, megtakarítási képességét pedig a februári, mindenkori rekordszintje óta folyamatosan romlónak. Az emberek a nagy értékű tartós fogyasztási cikkek jelenlegi vásárlási feltételeit változatlannak, míg a következő egy évre vonatkozót erősen romlónak érzékelték júliushoz képest. (MTI)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!