Japán azt akarja, hogy több alkoholt igyanak a fiatalok

2022. augusztus 19. – 07:07

Másolás

Vágólapra másolva

Szokatlan lépésre készül Japánban a helyi adóhivatal. Azért akarnak kampányolni, hogy a fiatalok több alkoholt fogyasszanak. Az ok morális és egészségügyi szempontokat figyelmen kívül hagyva, egyszerű, a koronavírus-járvány alatt jóval kevesebb szesz fogyott, ezt pedig már az adóbevételeken is megérezni.

A Nemzeti Adóhivatal arra kéri a "Sake Viva! (Éljen a szaké!) pályázatban résztvevőket, hogy álljanak elő olyan ötletekkel, amelyekkel ösztönözni lehet a fiatalokat több alkohol megvásárlására. Az ösztönzésben többféle eszközt felhasználhatnak a pályázók, promóciós módszereket, új termékeket és csomagolási dizájnokat tervezhetnek, az értékesítési technikákba bevonhatják a mesterséges intelligenciát és a metaverzumot is.

A pályázati kiírás szerint Japánban az alkohol piaca demográfiai változások miatt is zsugorodik, több az öreg és csökkenek a születészámok, miközben a Covid miatt életmódbeli változások is bekövetkeztek, kevesebben járnak bárokba és kocsmákba. Már csak azért is, mert azok hosszú ideig zárva tartottak. Az ország több részén 2022 márciusáig szigorú korlátozások voltak érvényben.

A japán gazdasági minisztérium adatai szerint a kocsmákban 2019-ről 2020-ra felére csökkentek az eladások. Mindeközben az otthoni ivás aránya megnőtt, de a 20-as éveikben járóknak csak 7,8 százaléka iszik rendszeresen, szemben a 40-60 év közöttiek 30 százalékával.

Az adóhivatal adatai szerint az alkohol után beszedett jövedéki adók is meredeken csökkentek, míg 2011-ben a teljes adóbevétel 3 százalékát képezték, addig 2021-ben már csak 1,7 százalékát.

Az adóhivatal persze kritikákat is kapott, hiszen a kampánya figyelmen kívül hagyja az egészségügyi kockázatokat vagy az alkoholizmus társadalmi megítélését.

(via CNN)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!