Egységes repohár-visszaváltási rendszer kidolgozását sürgetik a szakemberek és civilek

2022. augusztus 19. – 09:26

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A repohár visszaváltásával kapcsolatos visszásságok megoldására a rendszer egységes átalakítását javasolja a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) és a Zöld Követ Egyesület.

A BKIK és a Zöld Követ Egyesület „közös gondolkodásra hívja a szektor érintettjeit, hogy egy hatékony, fenntartható és igazságos, önszabályozáson alapuló rendszer, végül pedig ennek megfelelő szabályozás is születhessen” – írják közleményükben.

„A repoharak begyűjtését, visszaváltását vagy az új poharak kiváltását egy vendéglátóhelytől független, egységes tokenrendszerrel vagy közös applikációval kellene megoldani” – írják.

A budapesti kamara és az egyesület azt is vállalja, hogy koordinálják az egyeztetéseket, valamint biztosítják az azokhoz szükséges infrastruktúrát is.

Magyarországot több mint egy évtizede kezdték el ellepni a repoharak, amik először fesztiválokon, majd strandokon, szórakozóhelyeken és kocsmákban is felbukkantak. A repoharakért eleinte a legtöbb helyen fizetni kellett, majd a pénzt a pohár visszavitelekor visszaadták. Ezt váltották le fokozatosan egyre több helyen a tokenek, amiért sok helyen nem is adnak vissza pénzt.

Arról, hogy hogyan és miért váltak a repoharak környezetvédelmi vívmányból az akaratukon kívül pohárgyűjtővé váló emberek polcain porosodó relikviákká, ebben a komplex cikkünkben írtunk bővebben.

A BKIK és a Zöld Követ Egyesület szerint sem fenntartható már a rendszer:

„A jelenlegi tokenrendszeren alapuló visszaváltás nem ügyel arra, hogy a repoharak a vásárlás helyétől függetlenül egyéb, szintén repoharat kínáló vendéglátóhelyeken is visszaválthatóak legyenek, így a repohár sokszor a vendégeknél marad vagy a kapott tokent már nem lehet ismét pohárra váltani.”

A két egyesület szerint fontos, hogy a repoharat választó vendégek mindig visszakapják annak ellenértékét, ezt célozza a javaslatuk is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!