GVH-bírság: A Digi saját routere nem tudta a gigabites netet, de erről nem szóltak

2022. augusztus 18. – 09:01

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

190 millió forintos bírságot rótt ki a Digire a Gazdasági Versenyhivatal (GVH), mert a cég elhallgatta a fogyasztók elől a gigabites internetszolgáltatásának egyes, sebesség szempontjából lényeges jellemzőit. A cég elismerte a jogsértést, és együttműködött a versenyhatósággal, így sikerült több mint kétszer ekkora mértékű bírságot sikerült elkerülnie.

Az eljárás során azt vizsgálták, hogy a Digi megfelelően tájékoztatta-e a fogyasztókat „DIGINet 1000” nagysebességű internetcsomagjának népszerűsítésekor, amikor azt a benyomást keltette, hogy ügyfelei a szolgáltatás során minden további feltétel nélkül elérhetik a kínált sebességet (pl.: „Modern optikai technológia mostantól az ön otthonában is. 1000 mbit/s családi méretű internet egységesen mindenkinek.”)

Ekkor derült ki, hogy a cég elhallgatta a fogyasztók elől, hogy az
ígért sebesség eléréséhez – vagy akár csak megközelítéséhez – a saját eszközeiknek is
meg kell felelniük bizonyos technikai követelményeknek:

például külön wifiroutert kell beszerezniük, mert a Digi által a szolgáltatással együtt biztosított eszköz erre nem alkalmas.

A cég hiányosan tájékoztató reklámjai így megtévesztették a fogyasztókat, torzítva ügyleti döntésüket. A vállalat végül azért kapott csak 190 millió forintnyi bírságot, mert a – tisztességtelen reklámgyakorlat óta tulajdonost váltó – cég új vezetése elismerte a jogsértést, lemondott a jogorvoslat lehetőségéről, és vállalati megfelelési programjának fejlesztését vállalta a további hasonló, jogellenes gyakorlatok elkerüléséhez.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!