Kevés a cukor, hiány van a boltokban

2022. augusztus 10. – 10:17

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Egyre több boltban nincs cukor polcokon, sok üzletben korlátozzák a megvehető mennyiséget – írja az InfoRádió.

Dorogi Árpád, a Cukorrépa Termesztők Országos Szövetségének elnöke, a Cukor Terméktanács és Szakmaközi Szervezet elnök-helyettese arról beszélt a rádiónak, hogy a hazai fogyasztás egy negyedét sem fogják tudni előállítani 2022-ben.

Dorogi szerint az elmúlt években méltánytalanul alacsony volt a cukor, illetve a cukorrépa ára, ami miatt a termelők évről évre csökkentették vetésterületet. Míg 2017-ben 15 500 hektáron termesztettek itthon cukorrépát hazai feldolgozásra, addig 2021-ben már csak 10 500 hektáron, az idén pedig már csupán 8600 hektáron.

A helyzetet pedig tovább súlyosbította az aszály. Dorogi Árpád szerint ezért kevés lesz az alapanyag, amit a hazai cukorgyártó fel tud dolgozni Kaposváron. Ez pedig azt jelenti, hogy drága lesz a cukor.

A helyzetet tovább rontja, hogy Európán kívül is csökkent a kínálat, nagyon megemelkedtek az árak, nőttek a szállítási költségek, és ellátási problémák is keletkeztek. A Cukor Terméktanács elnök-helyettese szerint az

az alapvető probléma azonban az, hogy több cukrot fogyasztunk, mint amennyit termelünk.

Magyarországon évente háromszázezer tonna cukor fogy, tavaly viszont csak nyolcvanezer tonnát tudtak megtermelni itthon. Idén várhatóan csak hatvanezer tonna körül lesz ez a mennyiség.

A boltokban tapasztalható hiányt azonban Dorogi szerint nem lehet csak azzal magyarázni, hogy itthon keveset gyártanak és a világpiacon is csökkent a kínálat. A cukorra is bevezetett hatósági árak miatt veszteségesek a kereskedők, mert a beszerzési árnál jóval olcsóbban lehet árusítani.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!
Partnereinktől