Újra támad a Reddit-hadsereg, és hülyét csinál a Wall Street nagykutyáiból

2022. augusztus 9. – 16:07

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva


Az utóbbi évek egyik legbizarrabb tőzsdei jelensége volt, amikor 2021 első hónapjaiban egy Redditen szerveződő, magukat csak „millió degenerált gyülekezeteként” emlegető közösség teljesen értelmetlennek tűnő pénzügyi manőverek sokaságával teljesen felforgatta a Wall Streetet. A jelenségről annak idején itt írtunk bővebben, de a lényeg röviden, és kicsit leegyszerűsítve:

  • tőzsdecápák előszeretettel vadásznak rossz kilátásokkal bíró, halálra ítélt cégekre, hogy aztán ezek részvényeit shortolják;
  • ez azt jelenti, hogy a kiszemelt részvényre kölcsönszerződést kötök, aztán eladom, és amikor a kölcsönt vissza kell adni, visszavásárolom – ha ezalatt esett az árfolyam, egy csomó nyereséget teszek zsebre;
  • a reddites közösség kinézett pár ilyen részvényt, és elkezdték vadul vásárolni azokat, ami felhajtotta az árfolyamot, és a spekulánsok hatalmas veszteségekbe futottak így bele.

A Bloomberg jelentése szerint a Reddit-hadsereg most visszatért, és újra nekiállt felhajtani pár részvény árát. A Gamestop videójátékbolt és az AMC mozihálózat már régi ismerős ebben a műfajban, a tavalyi nagy őrületnél is ezek voltak a manipuláció tárgyai (egyébként egyik cég előtt sem túl rózsás a jövő, az egyiknél a digitális játékterjesztés, a másik elől a streaming szolgáltatások falják fel éppen a piacot). A harmadik főszereplő a Bed Bath & Beyond lakásfelszerelési bolthálózat, amit szintén az online kereskedelem, az Amazon és társai szorongatnak. Mivel nem tűnik túl fényesnek a jövőjük, mindhárom cég részvényeit erősen shortolják a Wall Streeten. A reddites akció beindulása óta, vagyis az elmúlt 5 napban azonban:

  • az AMC részvényei 70%-ot emelkedtek,
  • a Bed Bath & Beyond papírjainak ára megduplázódott,
  • a Gamestop-részvények pedig 30%-kal futottak fel.

Ami azt jelenti, hogy akik a részvények bukására játszottak nagy tételben, azok ennyit vesztettek. Ráadásul a trend erősödni látszik, hétfőn egyetlen nap alatt ugrott a három papír árfolyama 16, 40, illetve 12%-ot.

Hogy hol van a trend vége, egyelőre nem látszik, mindenesetre a tavalyi nagy tőzsdei őrületből kevesen jöttek ki egyértelmű nyertesként, és valószínűleg most is sokan meg fogják égetni magukat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!