Példátlanul rossz fél évet zárt a külkereskedelem idén

2022. augusztus 8. – 09:25

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Júniusban az export euróban számított értéke 13, az importé 24 százalékkal nagyobb volt az előző év azonos időszakinál. A termék-külkereskedelmi egyenleg júniusban mínusz 471 millió euró volt, ami 1,036 milliárd euróval rosszabb a tavalyi júniusinál – közölte hétfőn a KSH.

A külkereskedelmi egyenleg egy éve, tavaly júliusban fordult át negatívban hosszú évek szinte folyamatosan pozitív szaldója után (2018 januárjától addig csak két hónapban volt deficites a külkereskedelmi egyenleg, azóta sorozatban mind a tizenkettőben).

Az idei első féléves külkereskedelmi mérleg 2,158 milliárd euró negatívumot mutat, ami kiugróan rossz eredmény. Az elmúlt négy évben ugyanis 2,1–4,1 milliárd euró közötti többletet hozott az év első fele.

Forrás: KSH
Forrás: KSH

A júniusi egyenleg az előző havihoz képest is nagyon rossz, májusban még csak 96 millió eurós volt a mínusz; igaz, márciusban és áprilisban még 700 és 500 millió fölött volt a hiány.

A KSH adatai a külkereskedelem lassulását is mutatják: az előző hónaphoz viszonyítva a külkereskedelmi termékforgalom szintje az exportoldalon 3,4, az importoldalon 0,3 százalékkal csökkent.

A romlás elsődleges oka a Portfolio.hu szerint az energiaárak elszállása, hiszen a gáz-, olaj- és áramárak is jelentősen emelkedtek. Az elemzés szerint az energiahordozók továbbra is nagyon magas ára miatt a következő hónapokban nem is várható a magyar külkereskedelmi egyenlegben javulás. Sőt, az eurózóna és általában az Európai Unió gazdaságának esetleges lassulása rontja az exportkilátásokat (júniusban a kivitel 76, a behozatal 70 százalékát az EU tagállamaival bonyolítottuk le a KSH adatai szerint).

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!