Állami közfeladattá tette a kormány a rezsivédett áram- és gázszolgáltatást

2022. augusztus 05. – 22:39

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Átszabta a kormány a rezsicsökkentés keretében kedvezményes áron igénybe vehető áram- és földgáz szolgáltatásának kereteit. Ezt állami közfeladatnak minősítette, amelynek ellátására külön társaságokat jelöl ki – írja gyorselemzésében a Bank360.hu.

A rendeletet péntek este tették közzé a Magyar Közlönyben. Ez kimondja, hogy a kormány az elérhető árú villamos energia és földgáz ellátás biztosítására „rezsivédelmi szolgáltatást” nyújt az egyetemes szolgáltatást igénybe vevő felhasználók számára. A rendelet értelmében a rezsivédelmi szolgáltatás a kedvezményes áron igénybe vehető áram- és gáz mennyiségéig jár az energiapiaci körülmények megváltozása esetén is.

A rezsivédelmi szolgáltatás ellátására a 2022. január 1. és 2023. december 31. közötti időszakra a földgáz esetében egy szolgáltató társaságot jelöl ki, az áram egyetemes szolgáltatásban pedig az engedélyeik területi hatályával az ország területét együttesen lefedő, több egyetemes szolgáltató konzorciumát. 2024. január elsejétől pedig két év időtartamra áram- és földgáz-szolgáltatót jelöl ki.

Kiegészül a gáz- és áramszámla tartalma, erről a kormány számolt be a honlapján. Az augusztusban kibocsátott számlákon feltüntetésik, hogy az átlagfogyasztásig rezsicsökkentett díjat alkalmaznak. A számlák tartalmazni fogják, hogy a rezsicsökkentett díj nélkül mekkora lett volna a fizetési kötelezettség az elszámolt időszakban, és azt, hogy mennyit takarított meg a lakossági fogyasztó.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!