Zsiday Viktor az új üzemanyagár-szabályokról: Láthatóan kapkodás zajlik

2022. július 31. – 12:55

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Élesen kritizálta vasárnapi posztjában Zsiday Viktor befektetési szakértő a kormány által szombaton bejelentett – és a bejelentés után egy órával már életbe is lépett – új üzemanyagár-szabályozást. Zsiday szerint a döntés „meglehetősen értelmetlennek és a fontos makrogazdasági célok szempontjából javarészt hatástalannak tűnik”.

A közgazdász szerint az intézkedés „valós hatása mindössze annyi, hogy megemeli a vállalkozások költségeit, amit azok továbbhárítanak, tehát inflációt generál”. És bár elvileg megemeli a Mol nyereségét azzal, hogy csökkenti az üzemanyag-értékesítésen a cég veszteségét, azt a nyereséget a különadó emelésével el is veszi a kormány.

Közben viszont az új szabályok nem segítik a legfontosabb probléma, az ellátásbiztonság megoldását. A magántulajdonú autókkal szemben a céges autók túlnyomó többségét – például a szállítmányozásban vagy olyan ágazatokban, ahol területi képviselők járják az országot – használni kell akkor is, ha drágábban lehet bele tankolni, vagyis ez az intézkedés nem segíti azt, hogy csökkenjen a fogyasztás.

Ahogyan az sem várható, hogy robbanásszerűen nőjön az üzemanyag-import – amit már Hernádi Zsolt Mol-vezér is sürgetett a hazai, százhalombattai finomító augusztus eleji, kényszerű és egyszer már elhalasztott átmeneti leállása miatt –, hiszen „csak annyi változott hogy nem nagyon nagy, hanem szimplán nagy veszteséggel adná el a terméket a kereskedő.” Ráadásul az, hogy a kormány ilyen azonnali határidővel módosít jogszabályt, „az üzleti bizalmat tovább rombolja (…) mert láthatóan kapkodás zajlik: senki sem tudhatja, hogy holnaptól melyik szabályozást hogyan módosítják”.

A közgazdász szerint „az intézkedés ellenére tehát továbbra is kialakulhat üzemanyaghiány, nem sokat javul a folyó fizetési mérleg (és a forint) helyzete, nem nő a kiszámíthatóság, viszont nő az infláció, és nőnek a kormányzat bevételei”. Ez utóbbi miatt azt is mondhatjuk, hogy „ez egy indirekt adóemelés, amit a vállalkozások fizetnek” – teszi hozzá, azzal zárva a sorait, hogy az egyetlen értelmes megoldás az üzemanyag-ársapka eltörlése és a valóban rászorulók direkt megsegítése lenne.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!