Durván dübörög a dollár: 403 forintnál az árfolyama, az euró 408 forint

2022. július 28. – 12:23

Másolás

Vágólapra másolva

Csütörtökön is folytatódik a forint kedd óta tartó vesszőfutása, a hétfőn még 395 forintos euróval és a dollárral szemben is kétheti mélypontra esett az árfolyama, a dollár ismét 400 forint fölé drágult.

A devizapiacokon a kereskedés kezdetén 404 forint környékén volt az euró, 396 forint alatt a dollár árfolyama (szerda este még erősödött a forint az amerikai jegybank, a Fed kamatdöntésének a hírére).

Noha az értékpapírpiacokon alapvetően bizakodó a hangulat – a pesti tőzsde részvényindexe 0,6-0,7 százalékos, az OTP és a Mol 1 százalék körüli pluszban volt csütörtök délelőtt –, a forint árfolyamán ez nem látszott meg: az euró ára 11 körül átlépte a 407 forintot, és 407,7 forintig emelkedett.

A dollár még nagyobb lendületben van, az ára nem sokkal dél után már 401,2 forintnál volt, ami csaknem másfél százalékos forintgyengülést jelent reggel óta.

Frissítés: Egy óra előtt nem sokkal egy újabb gyengülési hullámban az euró ára átlépte a 408 forintot, a dolláré 403 forint fölé ment.

A dollár árának alakulás csütörtökön. Forrás: Google Finance
A dollár árának alakulás csütörtökön. Forrás: Google Finance

A forint a mostani árfolyamon kéthetes mélypontra gyengült az euróval szemben – legutóbb a történelmi 416 forintos euróárat is eredményező időszakban volt ilyen gyenge a pénzünk. A dollár szintén két hete volt a mostaninál drágább, július 14-én 405 forint fölött is járt az ára.

A forintnak láthatóan nem segített az, hogy a nemzeti bank monetáris tanácsa a héten – igaz, nem az árfolyam, hanem az infláció letörése miatt – ismét kamatot emelt, ráadásul nem kis lépésben, hanem 1 százalékponttal 10,75 százalékra. A befektetők jellemzően a gáz árának emelkedése és a világgazdasági kilátások aggasztják leginkább.

A forinthoz hasonlóan esik, de kisebb mértékben a złoty, ami 0,7-0,8 százalékos mínuszban van az euróval szemben, míg a cseh korona árfolyama csütörtökön stagnál.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!