Új rezsiszabályok: lemondtunk a medencéről és a klímáról, inkább napelemet és kandallót veszünk

2022. július 27. – 10:29

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Jócskán átrendezték az online eladásokat az új rezsicsökkentési szabályok az eMagnál. A cég közleménye szerint – nem meglepő módon – kilőtt „az energiahatékonyságot célzó, segítő termékkategóriák forgalma”, míg „a mindennapokhoz nem feltétlenül szükséges termékeké lecsökkent”.

Jelentősen, egy hét alatt 67 százalékkal csökkentek például az egyébként nyári slágerterméknek számító medencék eladásai – viszont akik még most is vettek, a korábbiaknál átlagosan húsz százalékkal drágábbakat vettek. A szárítógép-vásárlások száma nagyjából lefeleződött, de az igazi nagy visszaesés a klímaberendezéseknél volt: ezekből csaknem 90 százalékkal kevesebbet adtak el az új rezsicsökkentési szabályok bejelentése óta. (Az eMag szerint ez átmeneti visszaesés lesz, mert sokan felismerik, hogy épp egy modernebb, kisebb fogyasztású hűtő-fűtő klímaberendezés segíthet a rezsi csökkentésében.)

Az elmúlt hetekben váratlanul visszaesett az bőröndök, utazótáskák eladása is – nagyjából lefeleződött –, ami a cég szerint azt jelzi, hogy sokan a nyaralás költségein is spórolni kezdtek.

Érdekes az is, hogy a bejelentést követően mintegy negyedével nőtt a gáztűzhelyek eladása, „sokan nyilván azért váltanak az utóbbira, hogy az áramfogyasztásuk ne legyen magasabb az átlagnál” – valószínűsíti a cég közleménye. Fatüzelésű kandallót pedig olyan sokan rendeltek, hogy abból ideiglenes készlethiány alakult ki.

Szintén megugrott – egyetlen hét alatt a korábbi négyszeresére nőtt – a napelemek és napkollektorok forgalma a bejelentés után. Emellett az eMag hatszor annyi konnektorba dugható fogyasztásmérő aljzatot, csaknem 80 százalékkal több okos konnektort és mintegy másfélszer több elektromos elosztót adott el.

Kövess minket Facebookon is!