A csehek már 80 százalékra feltöltötték a gáztárolóikat

2022. július 26. – 11:17

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Csehország gáztárolói hétfőn már elérték a 80 százalékos telítettségi szintet – közölte Petr Fiala cseh kormányfő a Twitteren. Az Európai Unió szakminisztereinek júniusi megállapodása szerint a tagállamoknak novemberig kell 80 százalékos szintre feltölteni gáztárolóikat, hogy felkészültek legyenek az orosz gázszállítások esetleges korlátozására.

„Történelmi maximum, amit elértünk. Azon dolgozunk, hogy minél felkészültebbek legyünk a télre” – írta a miniszterelnök. Jozef Síkela ipari és kereskedelmi miniszter szintén a Twitteren úgy pontosította a kormányfő bejegyzését, hogy a tárolókban hétfőn 2,687 milliárd köbméter földgáz volt már, és feltöltésük tovább folytatódik.

Csehország éves gázfogyasztása mintegy 9,4 milliárd köbméter. A miniszter azt írta, hogy ennek a mennyiségnek a 98 százalékát orosz forrásokból szerzik be.

A cseh kormány azzal is számol, hogy szükség esetén működni fog az úgynevezett európai szolidaritás is,

tehát az a rendszer, hogy a nagyobb gáztartalékokkal rendelkező országok kisegítik a nehezebb helyzetbe került országokat.

Erről Orbán Viktor Tusványoson azt mondta, hogy az EU mindenki gázfogyasztását csökkenteni akarja, és ő nem tudja, hogy lehetne ezt kivitelezni, de szerinte „erre van német know-how”.

Orbán szerint az a terv, hogy akinek elfogy a gáza, az elvegye attól, akinek van, azt nemes egyszerűséggel Einstandnak nevezik.

A magyar tárolókról Szijjártó Péter két héttel ezelőtti Moszkvai látogatásán azt mondta, hogy azok töltöttségi szintje 44 százalékos, hozzátéve, hogy a feltöltés folyamatosan zajlik, az éves fogyasztás 25,5 százalékát már betárolták. Pár nappal ezelőtt erről már 27,3 százalékként beszélt a külügyminiszter, ami számításaink szerint 47 százalékos feltöltöttség körüli értéket mutat. A Kyos térképe pedig július 24-én 49,2 százalékot mutat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!