Varga Mihály: Abban biztos vagyok, hogy a helyzet nem javulni, hanem rosszabbodni fog

2022. július 21. – 10:44

frissítve

Varga Mihály: Abban biztos vagyok, hogy a helyzet nem javulni, hanem rosszabbodni fog
Fotó: Huszti István / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Csütörtök reggel megjelent a rezsirendelet, és a magyar gazdaság egyik legfőbb döntéshozója, Varga Mihály pénzügyminiszter éppen előadást tartott Tusnádfürdőn, a 31. Tusványos fesztiválon, viszont sem ő nem érezte szükségét a rendeletet szóba hozni, sem beszélgetőtársai nem kérdezték erről.

A beszélgetés címe Vihar előtt, vihar után? – Infláció, energiaár, recesszió volt, és Varga mellett szerepelt Cseke Attila, Románia fejlesztési és közigazgatási minisztere, Teleki Gábor, a Richter Gedeon Románia vezérigazgatója, Christopher P. Ball, az amerikai Connecticut államban lévő Quinnipiac Egyetem magyar tanszékének vezetője és Mátis Jenő közgazdász, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács alelnöke mint moderátor.

„Vihar után, talán egy kis szélcsend közben, és vihar előtt vagyunk, ebből a viharból könnyen lehet orkán is”

– kezdte felszólalását a magyar pénzügyminiszter, ezt követően pedig főleg a világgazdaság aktuális problémáiról beszélt. Sok újat nem mondott, mihamarabb békét kell kötni Ukrajnában, és mérlegelni kell, milyen világban akarunk élni a közelgő gazdasági válság után.

Varga szerint a koronavírus okozta gazdasági válságot jól kezelte a magyar kormány, hiszen ragaszkodott az alapvető értékeihez, ennek eredménye, hogy tavaly 7 százalék fölötti gazdasági növekedéssel Magyarország az EU élvonalába tartozott.

A jelenlegi nehézségekért Varga a Fidesz közelmúltbéli kommunikációjához illeszkedve az orosz-ukrán háborút és az ezt követő, Oroszország elleni EU-s szankciókat okolta. Szerinte ezek okozzák a gyors áremelkedést, ráadásul „a folyamatnak, úgy tűnik, hogy nincs vége.” Az energiaárak növekedése magával hozza az élelmiszerárak további növekedését, emiatt pedig élelmiszerválság is jöhet.

„Persze felmerül ám kérdés, hogy ki nyer ezen? Kína köszöni szépen, nagyon jól elvan. Az Egyesült Államok sem nevezhető vesztesnek, soha ennyi LNG-t nem adtak el, mint most” – mondta, és szerinte ha a vesztesekről beszélünk, akkor Európát kell elsősorban említeni. „A kérdés már az, hogy túl tudja-e élni Európa az Oroszország elleni szankciókat.”

Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex

Varga három meglátása szerint

  1. „Európának kell az orosz energia. Mi magyarok is azt mondtuk, hogy a magyarok nem akarnak télen megfagyni.” A miniszter azt mondta, az energetikai átállás többéves folyamat lehet, hiszen 60 éves rendszereket nem lehet néhány hét alatt felszámolni. A Fidesz persze 12 éve van hatalmon kétharmados felhatalmazással, arra, hogy 12 év alatt fel lehetett-e volna számolni az orosz energiafüggőséget, sajnos Varga nem tért ki.
  2. „Második megjegyzésem, hogy a szankciók nem működnek.” Varga szerint Oroszország nemcsak Európának tudja eladni az exporttermékeit, komoly orosz–kínai kapcsolat kezd kialakulni, és a világ többi országa nem követi Európát a szankciókban, ez látszik az euró és a dollár árfolyamának alakulásán is.
  3. Élelmiszerválság alakulhat ki, ha nem sikerül hamar megoldani a helyzetet, nemcsak az energiaárak, valamint az ukrán–orosz élelmiszer-kivitel csökkenése hajtják fel az élelmiszerárakat, hanem a földgáz drágulásából következő műtrágyahiány is.

„A szállodában reggelizés közben láttam a svédasztal mennyiségét, és gondolkodtam, hogy ezt a élelmiszerhiányt felhozzam-e. Lehet, hogy lesz, de hogy a székelyek utoljára halnak éhen, abban biztos vagyok”

– viccelődött a miniszter, aki szerint a szankciók lényegében nagyobb kárt okoznak Európának, mint Oroszországnak.

A jegybanki kamatemelésekről azt mondta, ezek miatt „gazdasági lassulás, recesszió felé tartunk. Hogy ez recesszió lesz-e vagy egy nagyon jelentős lassulás, azt még nem lehet megmondani.”

„Abban biztos vagyok, hogy a helyzet nem javulni, hanem rosszabbodni fog. Amiben most vagyunk, az vihar előtti csend. Látjuk, mi felé megyünk, mibe csúszunk bele. Tekintettel az országaink nyitottságára, ami a New York-i tőzsdén történik, az 20 perc múlva megtörténik a budapestin és a bukarestin is.”

Ebben a helyzetben is alapértékekhez kell ragaszkodni, a kormány számára Varga szerint ez a béke és biztonság, az elért eredmények megvédése, a családvédelem és a munkahelyvédelem. Azt mondta, a magyar kormány is ezen az úton halad, ezért hozták létre a rezsivédelmi alapot és a honvédelmi alapot.

Cseke Attila arról beszélt, hogy Románia az rendelkezésre álló EU-s forrásokat felhasználva komoly fejlesztésekkel készül a recesszióra, és ennek a folyamatnak az általa vezetett fejlesztési tárca az egyik fő koordinátora. Szerinte ha egy kormánynak vannak jó érvei, és azokhoz ragaszkodik, meg lehet győzni Brüsszelt is a fejlesztési forrásokról szóló egyeztetések során.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!