A jegybank szerint jobb lenne, ha a Revolut a felügyeletük alatt működne Magyarországon

2022. július 19. – 11:44

Másolás

Vágólapra másolva

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) szerint a Revolut Banknak itthoni leánybankként, magyarországi székhellyel, tőkeerővel és a jegybank felügyelete alá tartozó intézményként kellene végeznie tevékenységét az ügyfelek védelme érdekében.

A jegybank a keddi közleményében azt írja, hogy ismereteik szerint a Revolut státuszában legalább jövő évig nem várható változás, addig is online, határon átnyúló szolgáltatóként működik. Kiemelik, hogy a magyar ügyfeleik így továbbra sem tudják Magyarországon rendezni az esetleges betétbiztosítási, fogyasztói vagy elszámolási jogvitájukat a Revolut Bankkal szemben.

A közlemény szerint már többször is kezdeményezték, hogy a Revolut tegyen lépéseket egy magyarországi leánybank létrehozására, de erre eddig nem mutattak hajlandóságot. A Revolut prudenciális és fogyasztóvédelmi felügyeletét az uniós jogszabályok szerint alapvetően az anyabank székhelye szerinti litván hatóság látja el. Ennélfogva a hazai fogyasztók alapvetően csak Litvániában kereshetnek jogorvoslatot a problémás ügyeikre.

Hozzáteszik, hogy az MNB egyébként támogatja az egyszerűbb, olcsóbb pénzügyi szolgáltatásokat lehetővé tévő fintech innovációkat, de kizárólag akkor, ha azok szavatolják a pénzügyi stabilitást és az ügyfelek biztonságát.


Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!