Jön a horvát euró, nagyot nőtt az ország értéke

2022. július 16. – 06:48

Másolás

Vágólapra másolva

Egyszerre két fokozattal, az eddigi „Ba1” szintről „Baa2”-re javította, ezzel a befektetési ajánlású sávba emelte Horvátország államadósságának osztályzatát a Moody's Investors Service. A nemzetközi hitelminősítő a jövő évi horvát euróbevezetéssel indokolta a lépést, írja az MTI.

A hitelminősítő, amely stabil kilátást adott a mostani besorolásnak, a felminősítéshez fűzött elemzésében kiemelte azt a várakozását, hogy az euró bevezetésének jelentős pozitív hatásai lesznek Horvátország adósprofiljára. A hatások közül is a leginkább figyelemreméltó az, hogy az euróövezeti csatlakozás a devizás horvát államadósságot a mostani 70 százalék feletti arányról csaknem nullára csökkenti, hiszen a horvátok szinte teljes egészében euróban adósodtak el. Ez a változás értelemszerűen megszünteti az államadósság árfolyam-kockázatát.

A Moody's elemzése hangsúlyozza azt is, hogy az euró bevezetése a horvát bankszektor devizakockázatait is csökkenti. Szintén pozitív hatást gyakorol a hitelminősítő által a horvát kormány likviditási és külső sérülékenységi kockázatairól alkotott megítélésre.

Az euróövezet tagjaként Horvátország egy esetleges jövőbeni válsághelyzetben számíthat az eurójegybank (EKB) potenciális támogatási programjaira, köztük a jegybanki eszközvásárlásokra. Mindemellett Horvátország belépése az Európai Stabilitási Mechanizmusba (ESM) szintén erősíti a horvát kormány képességét önmaga finanszírozására válsághelyzet esetén – áll a Moody's elemzésében.

Horvátország államadós-osztályzatát a héten mindhárom globális hitelminősítő javította a horvát euróövezeti csatlakozás véglegesítése nyomán. A S&P az addigi BBB- besorolást szintén több fokozattal BBB+ besorolásra módosította, míg a Fitch az addigi BBB-ről egy fokozattal BBB+ kategóriára javította Horvátország besorolását.

Magyarország a Moody'snál ugyanabban a kategóriában van, mint ahová most a horvátok kerültek, a két másik hitelminősítőnél viszont már megelőztek minket az e heti változásokkal. Az ő BBB+ besorolásukkal szemben a magyar államadósság simán BBB kategóriás mind az S&P-nél, mint a Fitchnél.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!