A rezsicsökkentés-csökkentés miatt az alacsony fenntartási költségű lakások lesznek kelendőek

2022. július 14. – 12:30

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az Ingatlan.com legfrissebb elemzése szerint a lakáspiacon is jelentős változásokat hozhat az energia-veszélyhelyzet és ezzel összefüggésben a rezsicsökkentés korlátozása. Az ingatlanközvetítő oldal elemzői szerint az, hogy augusztustól az átlagfogyasztás felett piaci árat kell fizetni az áramért és gázért, annak ellenére is hatással lesz a piacra, hogy várhatóan a lakossági fogyasztók 75 százalékát nem érinti majd.

A növekvő világpiaci energiaárak miatt a jövőben megnövekedhet a kereslet az alacsony fenntartási költségű lakások iránt, és felértékelődhetnek a korszerű, energiatakarékos ingatlanok.

A jövőbeni rezsiköltségek szempontjából az is meghatározó lehet, hogy mekkora alapterületű az ingatlan, milyen állapotú és milyen fűtési rendszerrel rendelkezik.

A jelenleg eladásra kínált lakások és házak fele ingatlanon belüli gázfűtéssel rendelkezik (cirkó, gázkazán, konvektor), további 7 százalékuk pedig távfűtéses. Majdnem 7 százalékuknál a szintén gázalapú házközponti fűtés a jellemző. A lakások 5 százaléka elektromos fűtésrendszerű, ezeknél különösen fontos tényezővé válik majd az új rezsiszabály.

Összességében az eladó lakások és házak háromnegyedénél a fűtés gázalapú.

Forrás: ingatlan.com
Forrás: ingatlan.com

A cég elemzése szerint „várhatóan még keresettebbek lesznek az alacsony rezsiköltségű lakóingatlanok, a nagyobb alapterületű lakások közül pedig azoknál eshet vissza leginkább a kereslet, amelyek nem energiahatékonyak”.

A felújított, újszerű és jó állapotú ingatlanok népszerűsége a használtlakás-piacon eddig is kiemelkedő volt, 2022-ben az érdeklődések háromnegyede ezekre irányult. Éppen ezért az árakat nézve kétsebességessé válhat a piac: a korszerű fűtéssel rendelkező, alacsony fogyasztású lakóingatlanoknál tempósabb lehet az értéknövekedés, mint a felújítandó társaiknál.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!