40 éves csúcson az infláció az USA-ban

2022. július 13. – 16:14

Másolás

Vágólapra másolva

A júniusi adatok alapján az Egyesült Államokban a vártnál nagyobb mértékben, 40 éves csúcsra gyorsult az infláció, Németországban viszont megtorpant a trend.

Az amerikai munkaügyi minisztérium statisztikai intézete, a Bureau of Labor Statitsics szerdán azt közölte, hogy a májusi 8,6 százalék után júniusban új 40 éves csúcsra, 9,1 százalékra nőtt az éves infláció és maghaladta az elemzői várakozások átlagában szereplő 8,8 százalékot is. Havi szinten a fogyasztói árak 1,3 százalékkal emelkedtek júniusban, miután májusban a növekedés lassabb, 1 százalék volt. Szakértők 1,1 százalékos havi emelkedésre számítottak.

Az élelmiszer- és energiaárak nélkül számított maginfláció 0,7 százalék volt júniusban a májusi 0,6 százalék után, éves szinten ugyanakkor 5,9 százalékra lassult a növekedés a májusi 6 százalék után. Elemzők szerint az infláció valószínűleg nem fog egyhamar a járvány előtti szintre esni, és még sokáig a Fed 2 százalékos célja felett marad, mivel az ellátási zavarok továbbra is fennállnak, és az energia- és élelmiszerárak továbbra is magasak maradnak.

Németországban javult a mutató

Németországban lassult az infláció júniusban éves összevetésben – közölte a német szövetségi statisztikai hivatal szerdán végleges adatként. A Destatis adatai szerint idén júniusban a fogyasztói árak emelkedése 7,6 százalékra mérséklődött a májusi 7,9 százalékról. Ezzel együtt a német fogyasztói árindex 2021 júliusa óta lényegesen felülmúlja az Európai Központi Bank (EKB) 2 százalékos inflációs célját.

Júniusban éves szinten az élelmiszerek ára 12,7 százalékkal nőtt, a szolgáltatások 2,1 százalékkal drágultak, az energiaár pedig 38 százalékkal emelkedett. Júniusban havi bázison 0,1 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak a májusi 0,9 százalékos növekedés után. Az uniós összehasonlítási célokra kalkulált harmonizált fogyasztói árindex (HICP) havi bázison 0,1 százalékkal csökkent júniusban a májusi 1,1 százalékos növekedés után, míg éves összevetésben az emelkedés 8,2 százalékra lassult a májusi 8,7 százalék után.

(MTI)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!