A gyengülő forint a magyar lakáspiacra vonzza a külföldi befektetőket

2022. július 10. – 11:56

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az idei első félévben 10 százalékkal nőtt az eladásra kínálat magyar lakóingatlanok iránti külföldi érdeklődők száma, ami köszönhető a forint euróval szembeni gyengülésének is, írja az ingatlan.com. A külföldi vevőjelöltek elsősorban a budapesti ingatlanok iránt érdeklődnek, a fővárosban csapódik le a kereslet több mint 50 százaléka.

Az elemzés szerint az iparilag fejlett, illetve külföldi nagyberuházásoknak helyet adó városok és a határ mentén található települések is népszerűek a külföldi vevőjelöltek szemében. A Balaton körül lévő megyékben található települések ugyancsak keresettek, ezek fedik le a külföldiekhez köthető kereslet 11 százalékát.

Az év első felében több mint 77 ezer külföldi felhasználó érdeklődött az eladó magyarországi ingatlanok iránt, ami 10 százalékos emelkedésnek felel meg éves összevetésben – mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. Hozzátette: „Az euró a forinttal szemben a régiós devizákhoz képest nagyobb mértékben drágult, ezért a térségben lévő országok, például a lengyel és cseh, ezen belül prágai és varsói ingatlanokkal szemben kedvezőbb helyzetbe kerültek a magyarországi ingatlanok.” A szakértő szerint az elmúlt hat hónapban az eladó ingatlanokra érkező több mint 110 ezer külföldi érdeklődés ezeknek a tényezőknek tudható be.

A legtöbb külföldi a fővárosban lévő eladó lakóingatlanok iránt érdeklődik, ezek adják a kereslet valamivel több mint 50 százalékát, a kereslet pedig főként a belvárosi kerületekre koncentrálódik. Budapesten kívül pedig a fővárosi agglomeráció mellett elsősorban az iparilag fejlett, munkaerőpiaci szempontból kedvező helyzetben lévő, valamint külföldi nagyberuházásoknak helyet adó városokat, a határ mentén található településeket, továbbá az erős albérletpiac miatt az egyetemvárosokat keresik leginkább a külföldiek.

„Így elsősorban Debrecen, Győr, Szeged, Sopron és Pécs szerepel a külföldiek célkeresztjében. Emellett a Balaton mellett található települések szintén vonzóak a számukra. A külföldiekhez köthető kereslet 11 százaléka csapódik le a tóparti megyékben, Zalában, Veszprémben és Somogyban”

– emelte ki az ingatlan.com szakembere.

Balogh László azt mondta, hogy a magyarországi lakóingatlan-vásárlást tervező külföldiek a koronavírus-járvány miatt visszafogott szerepet kaptak a magyar piacon, ám a következő időszakban részben az euró forinttal szembeni erősödése miatt növekvő kereslet várható a részükről. A külföldi vevőjelöltek körében legnépszerűbb régiókban – Budapesten, Győr-Moson-Sopron megyében és a Balaton környékén – lakáseladást tervező tulajdonosok számára ez az extra kereslet valamelyest ellensúlyozhatja a lakáshitelkamatok emelkedése miatt lanyhuló hazai keresletet.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!